Rekordní nezaměstnanost ve Španělsku nepolevuje, šplhá k 25 procentům

Španělsko je dlouhodobě zemí s nejvyšší nezaměstnaností v Evropě. Statistický úřad zveřejnil aktuální data, podle kterých stoupl čtvrtletně počet lidí hledajících práci o dvě desetiny procenta a přiblížil se jedné čtvrtině.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce. Ilustrační foto

Práce. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jde o nejvyšší míru nezaměstnanosti od poloviny sedmdesátých let, kdy v jihoevropské zemi padla diktatura generála Franka.

Podle ekonomů jsou přitom vyhlídky na zlepšení slabé, Španělsko spíš čeká propad do hlubší recese. Do ní se dostalo po náhlém konci stavebního boomu.

Bez práce jsou dnes převážně mladí Španělé ve věku 16 až 24 let, často absolventi univerzit.

Regionálně je nejhorší situace na jihu Španělska v Andalusii a také na Kanárských ostrovech, kde je bez práce až třetina populace.

Naopak na severu Španělska v Baskicku a regionu Navarra je nezaměstnanost výrazně nižší. Projevuje se tak tradiční rozdíl mezi bohatým severem a chudým jihem země.

Jan Prokeš, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme