Rekordní pokuta pro maskované koňské maso platí. Firma neuspěla s kasační stížností

Společnost Kovář plus z Podolí na Uherskohradišťsku neuspěla v soudním sporu navazujícím na pokutu 2,28 milionu korun, jednu z nejvyšších, jaké kdy Státní veterinární správa uložila. Dostala ji za to, že na trh uváděla koňské maso označené jako hovězí. Kasační stížnost firmy zamítl Nejvyšší správní soud.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mleté maso v misce

Mleté maso v misce | Foto: Pexels | Zdroj: Pixabay

Firma podle Státní veterinární správy (SVS) uvedla na trh 237 tun klamavě označené koniny. Pokuta původně činila 2,38 milionu korun, Ústřední veterinární správa ji po odvolání snížila o 100 000 korun. Podle veterinářů zamítnutím kasační stížnosti tak skončilo řízení, které trvalo déle než čtyři roky.

"K dodávkám a následné distribuci masa z Irska do obchodní sítě v ČR a na Slovensku docházelo téměř dva roky. Vysoké pokuty za klamání spotřebitele dostaly v souvislosti s aférou od dozorových orgánů také další subjekty," sdělili zástupci SVS.

Číňané budou hůř shánět oblíbenou pochoutku. Mezinárodní řetězec stahuje z provozoven psí maso

Číst článek

Krajský soud v Brně loni v říjnu zamítl žalobu firmy, která zpochybňovala výši pokuty i přesvědčivost podkladové dokumentace. Důvod k zásahu nyní nenašel ani Nejvyšší správní soud (NSS).

"Výše uvedený rozsudek potvrdil, že správní rozhodnutí orgánů veterinární správy a rozsudek krajského soudu jsou po věcné i procesní stránce správné a pokuta tak byla uložena po právu," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Podle něj budou veterináři při klamání spotřebitele ukládat i v budoucnu odpovídající pokuty.

"Na základě nashromážděných podkladů rozhodnutí bylo prokázáno, že u všech 36 zásilek masa popsaných ve výroku rozhodnutí správního orgánu prvního stupně šlo o koňské maso o celkové hmotnosti 237 370,88 kg, které stěžovatelka klamavě označila jako hovězí," stojí v rozhodnutí NSS.

Firma už v minulosti uvedla, že se cítí být obětí irského dodavatele, manipulaci s masem popírala.

Nejde o jediný prohřešek, který veterináři s touto společností řeší. Loni jí SVS uložila rekordní pokutu 2,5 milionu korun za to, že přeprodala nejméně 106 tun náhražky sýra, která byla označena jako třicetiprocentní eidam. Mléčný tuk byl ve výrobku nahrazen rostlinným. I toto pochybení aktuálně řeší Krajský soud v Brně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme