Rekordní úroky španělských a italských dluhopisů prohlubují krizi

Dluhová krize v eurozóně opět zasáhla Španělsko a Itálii. Úroky z dluhopisů těchto zemí jsou nejvýše za dobu existence společné evropské měny. Španělský desetiletý dluhopis vynáší asi 6,4 procenta, italský zhruba o 2 desetiny méně. Obě země se tak rychle blíží k hranici, která je podle odborníků neudržitelná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna

Eurozóna | Foto: Fotobanka stock.xchng

Kritickým bodem je číslo 7. Pokud se úroky dostanou k sedmi procentům, mohlo by se financování španělských a italských dluhů stát neúnosně drahé.

Čím vyšší je úrok, tím více musí daná země zaplatit investorům, kteří kupují její dluhopisy a financují tak její dluhy. Za podobných okolností museli Řekové, Irové a Portugalci požádat o mezinárodní pomoc.

Trhy znervózňuje skutečnost, že záchranný fond eurozóny nemá na případnou preventivní pomoc Itálii a Španělsku dostatek prostředků. K dispozici je 440 miliard eur, to však na pomoc oběma zemím nestačí, a navýšení prostředků ve fondu odmítlo podle informací z diplomatických míst Německo.

Pád takto velkých zemí by přitom mohl ohrozit samotnou existenci eura. Po krátkodobé pozitivní náladě na trzích v důsledku záchranného balíčku pro Řecko panuje v eurozóně opět nejistota.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme