Řekové chtějí jiný záchranný balík. EU by byla ochotná o změně uvažovat

Nedělní řecké volby napoví, jestli zadlužená země zůstane v eurozóně. Na základě posledních předvolebních průzkumů se lidé obávají, že volby povedou k návratu drachmy devalvované vůči euru. To by znamenalo ztrátu značné části řeckých úspor. Řekové podle médií urychlují stahování vkladů z bank a zásobují se trvanlivými potravinami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecké parlamentní volby proběhnou v neděli 17. června

Řecké parlamentní volby proběhnou v neděli 17. června | Zdroj: Reuters

Podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu v Řecku Pavla Poláka se před bankami ani bankomaty netvoří žádné dlouhé fronty lidí, kteří by vybírali peníze a připravovali se na to, co možná po nedělních volbách přijde – vystoupení Řecka z eurozóny a zavedení nové drachmy.

„Žádná panika v tomto směru v Řecku není, ani ve velkých městech, ani menších nebo v turistických letoviscích. Na druhou stranu obava z toho, co přijde po volbách, tady cítit je a pokud si lidé vybírají peníze a schovávají si je doma, tak mi to přijde jako pochopitelné. Ale že by to bylo viditelné, tak to potvrdit nemůžu,“ říká Pavel Polák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci před nedělními parlamentními volbami sleduje v Řecku zvláštní zpravodaj ČRo Pavel Polák

Čtrnáct dní před volbami se v Řecku nezveřejňují žádné průzkumy veřejného mínění. Kandidáti na vítězství ve volbách jsou dva - konzervativci Nové demokracie, kteří jsou pro zachování Řecka v eurozóně a chtějí vyjednávat o změně úsporných opatření a levicově radikální strana SYRIZA, která chce zemi v eurozóně také udržet, ale naopak jednoznačně trvá na zrušení všech úsporných opatření.

„Dá se říci, že v tuto chvíli není ani tak důležité, kdo v Řecku volby vyhraje, ale spíš komu se podaří sestavit koalici, protože s tím tady v Řecku není žádná zkušenost, ani tady není žádná tradice koaličních vlád, což se ukázalo i v posledních volbách před měsícem, že sestavit vládu je velmi obtížné,“ vysvětluje Polák.

Evropa vidí situaci v Řecku buď tak, že Řekové přijmou úsporná opatření a reforma a země zůstane v eurozóně, nebo žádná úsporná opatření a Řecko půjde pryč z eurozóny.

V Řecku přibývá sebevražd, vloni se jejich počet blížil třem tisícům

Číst článek

„Jenže takhle to Řekové úplně nevnímají. Oni vidí, že úsporná opatření a reformy, které se ale v Řecku neprovádějí, nefungují. Řecká ekonomika je už pátým rokem v recesi a neustále se propadá, životní úroveň klesá. Recept na jejich zadlužený stát nefunguje. Potřebují, aby ekonomika rostla, aby mohli z něčeho platit dluhy,“ říká Polák pokračuje:

„Z jejich pohledu je to postavené tak, že chtějí jiný záchranný balík a chtějí zůstat v eurozóně, protože ví, jaká nebezpečí přináší opuštění eurozóny a zavedení drachmy. Podle posledních informací i Evropa nyní zvažuje, že by byla ochotná o nějaké změně úsporných opatření diskutovat.“

Pavel Polák, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme