Řekové musejí sáhnout hlouběji do kapsy, o procento se zvýšila se sazba DPH

Řekové se dnes probudili do nového, dražšího rána. Přes noc se jim totiž změnily ceny, a to nejen potravin, ale i pohonných hmot nebo třeba internetu. Od 1. června se zvýšila sazba DPH z 23 na 24 procent a zvyšují se i další nepřímé daně. Tento krok je součástí opatření, na kterých závisí dohoda s mezinárodními věřiteli. Výměnou za ně by Řecko mělo během tří let obdržet až 86 miliard eur, tedy 2,3 bilionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohonné hmoty. Ilustrační foto.

Pohonné hmoty. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Na benzínce u dálnice spojující letiště s Aténami je ruch jako každý jiný den. Taxikáři, řidiči minibusů i řemeslníci přijíždějí ke stojanům a chtějí natankovat plnou nádrž. A mnozí si ani nevšimnou, že na světelných ukazatelích je jiná cena než včera.

Muž z dodávky rozvážející potraviny si to prý ani neuvědomil. Proto teď jen čeká, o kolik zaplatí víc. Jak ale dodává, stejně s tím nic nemůže dělat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mnozí řidiči si u čerpacích stanic ani nevšimnou vyšší ceny než včera, konstatuje reportér ČRo Robert Mikoláš

Nakonec je litr Naturalu 95 dražší jen o pouhý cent, tedy asi o 27 haléřů, horší však podle něho bude zdražení potravin a služeb.

O kousek dál, už na menší čerpací stanici na předměstí řecké metropole, se mladá řidička ptá pumpaře, o kolik jsou pohonné hmoty dražší, jasnou odpověď ale nedostane.

„Vše záleží na majiteli, a také ještě mají staré zásoby, takže případné zvýšení cen je otázkou až dalších dnů,“ říká řidička.

Podle řeckých úřadů by ale lidé měli za benzin a naftu zaplatit v průměru o 5 centů více, což je v přepočtu zhruba o korunu a třicet haléřů.

Mnozí však vládě nevěří a bojí se, že to bude mnohem víc, dokonce až 2 eura za litr, nemluvě o řetězové reakci. I proto sílí hlasy volající po pádu vlády.

Řecko zvyšuje DPH, zdraží pohonné hmoty i potraviny

Číst článek

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme