Řekové nostalgicky vzpomínají na drachmu, o euro už ale nechtějí přijít

Řecký parlament dnes bude schvalovat části reforem požadovaných mezinárodními věřiteli. V případě, že by je Atény neschválily, čeká zemi ekonomický kolaps a odchod z eurozóny. Více než tři čtvrtiny Řeků si ale navzdory krizi přejí zachovat euro.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrátí se Řecko k drachmě?

Vrátí se Řecko k drachmě? | Zdroj: Reuters

„Euro nám vnutili, to byla obrovská chyba. Předtím jsme jako národní měnu měli drachmu, pak ale začalo jít všechno z kopce. Pamatuji ještě rok 2004, kdy se tu konaly letní olympijské hry. Tehdy bylo Řecko ještě nahoře, teď jsme na dně," říká 28letý muž z Atén.

Ani on si už ale návrat k původní měně nepřeje, celkem je pro zachování eura 84 procent Řeků. Odchod z eurozóny by se jim prý nevyplatil, podražily by služby i zboží.

Parlament ale nejprve musí schválit tvrdé reformy. Jsou mnohem tvrdší než ty, které Řekové odmítli v nedávném referendu. Poslanci musejí odhlasovat například zvýšení věku pro odchod do důchodu na 67 let nebo výrazný nárůst daně z přidané hodnoty.

Řecký parlament bude hlasovat o reformách. Jejich odpůrci stávkují

Číst článek

Kvůli odporu části vládní koalice musí premiér Tsipras hledat podporu u opozičních poslanců. V rozhovoru pro řeckou státní televizi ERT přiznal, že v dohodu uzavřenou s eurozónou nevěří. Představuje podle něj ale jediný způsob, jak ochránit úspory Řeků, a zajistit, aby země zůstala v eurozóně.

Svůj odpor mu ale dávají najevo i odbory, a v centru Atén se tak čeká velká protestní demonstrace.

Řecké odbory vyhlásily stávku, v Aténách nevyjely dvě linky metra

Číst článek

Podle průzkumu pro deník To Vima však těsná nadpoloviční většina Řeků vnímá dohodu z Bruselu pozitivně. Celkem 72 procent respondentů pak uvedlo, že nebyla jiná alternativa než se s věřiteli dohodnout.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme