Řekové oslavují vítězství Syrizy, euro spadlo vůči dolaru nejníže za 11 let

Euro se dnes vůči americkému dolaru propadlo na nové jedenáctileté minimum, pod 1,11 USD. Může za to vítězství levicového uskupení Syriza v řeckých volbách. Syriza slibovala změnu politiky vůči věřitelům Řecka. To by mohlo v krajním případě vyústit ve vystoupení země z eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tokio. Zaměstnanec burzovní společnosti před obrazovkami s kurzem

Tokio. Zaměstnanec burzovní společnosti před obrazovkami s kurzem | Zdroj: Reuters

V řeckých novinách, které komentují vítězství Syrizy, se objevují titulky jako „Nová scéna s výhrou Syrizy“, „Řecko obrátilo list“, ale také „S nožem na krku“ nebo „Teď začnou potíže“.

Syriza musí začít plnit sliby, které Řekům dala. Ty se týkají třeba vytváření nových pracovních míst a snížení 25procentní nezaměstnanosti, dále zavedení daně z majetku pro bohaté a také různých sociálních programů, jako je například elektřina pro nejchudší zdarma.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vítězství Syrizy v řeckých volbách a o tom, co to může znamenat pro Řeky i mezinárodní věřitele, mluvili zpravodajové ČRo P. Novák a O. Houska

Co se věřitelů týká, Syriza prohlásila, že chce změnit podmínky, za nichž dostává finanční pomoc od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Chce částečně smazat dluhy a u ostatních chce výrazně prodloužit délku splácení do doby, než se řecká ekonomika postaví na vlastní nohy a země bude schopná dluhy splácet. V současnosti je řecký dluh na úrovni 175 procent HDP.

Šéf Syrizy po volbách řekl, že Řecko opouští politiku úsporných opatření a vymaňuje se z dosavadního ponížení, tedy z dodržování pravidel, která si stanovili jeho věřitelé. Právě na to Syriza lákala voliče – tedy hlavně lidi, na které úsporná opatření a stále neřešené ekonomické problémy nejvíc doléhají.

Řecko se před pěti lety dostalo na pokraj státního bankrotu a od té doby žije z půjček Evropské centrální banky, Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu. Syriza chce změnit smlouvy s mezinárodními věřiteli a vyjednat s nimi úlevy. Řecko už od věřitelů dostalo ve dvou kolech asi 240 miliard eur, to je přes 6,5 bilionu korun. Státní dluh je skoro 9 bilionů korun a a je druhý největší na světě za Japonskem.

Se změnou podmínek to však nebude tak jednoduché. Třeba němečtí politici trvají na tom, že Řecko své dluhy musí zaplatit. Prezident německé Bundesbanky Jens Weidmann doslova řekl, že Řecko si nemůže dovolit následky, které by jinak přišly. A také německý ministr financí Wolfgang Schäuble zatím neměl pro plány Syrizy velké pochopení.

„Za problémy Řeků nemůže Evropská unie, Brusel nebo Berlín. Řečtí lídři by to svým lidem měli jasně říct: za problémy Řeků mohou vlastní chyby z minulosti,“ řekl Schäuble.

Pokud by Řecko přestalo o splácení se svými věřiteli jednat, nakonec by mu zřejmě nezbylo než začít tisknout vlastní měnu.

Vítěz voleb Syriza půjde do koalice s Nezávislými Řeky

Číst článek

Tenhle scénář by byl bolestivý jak pro Řeky, kteří by v podstatě přišli o své úspory v bankách, tak pro eurozónu, protože by to mohlo ohrozit další oslabené členské země měnové unie. Zatím je podle expertů stále pravděpodobnější, že Syriza se dokáže s věřiteli dohodnout na nějakém kompromisu.

„Pokud by existoval racionální důvod pro to, aby Řecko vystoupilo, tak ten byl před čtyřmi nebo pěti lety. Řecko mezi tím udělalo, nechci říkat radikální, ale určitě viditelný pokrok ke stabilizaci a ke zkvalitnění své ekonomiky,“ poznamenal ekonom Petr Zahradník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plány Syrizy, která vyhrála volby v Řecku, okomentoval ekonom Petr Zahradník

Podle něj se řecká ekonomika zlepšuje, co se týká výkonu i rozpočtové disciplíny. „Domnívám se, že výsledkem bude kompromis, který může třeba prodloužit dobu splácení těch řeckých závazků, ale myslím si, že prostor pro to, aby byly zcela odepsány, tady neexistuje,“ řekl Zahradník.

Úsporná opatření vidí jako smysluplná, i za cenu „sociálních obětí“. „Mám pocit, že v Řecku to opravdu bolí. Pohled zejména třeba na skupinu mladých, kteří vykazují míru nezaměstnanosti nějakých 42 procent je z tohoto pohledu frustrující, nicméně je to jakýsi návrat do normálu, protože ta země určitě těch 10 let před krizí v normálu nežila,“ dodal Zahradník.

Jednotná evropská měna se v dnešním asijském obchodování vůči americkému dolaru propadla až na 1,1098 USD, což je nejnižší úroveň od září 2003. Později ztráty stáhla a ustálila se na 1,1180 USD.

Předseda strany Syriza Alexis Tsipras po vítězství v řeckých předčasných parlamentních volbách | Foto: Reuters

Vývoj kurzu eura k americkému dolaru listopad 2014 - leden 2015 | Foto: ČTK

Stabilizaci kurzu napomohly prognózy, že Syriza ani s bonusem pro vítěze nezískala absolutní většinu v třísetčlenném parlamentu a pro sestavení vlády bude muset hledat koaliční partnery. Oním partnerem by měli být podle dohody z dnešního dopoledne Nezávislí Řekové.

Petr Zahradník líčí pokles hodnoty eura jako svým způsobem logický – měna byla nadhodnocená a výsledek řeckých voleb byl jen spouštěč jakési korekce.

„Podíváme-li se na porovnání ekonomických fundamentů například v Evropě a ve Spojených státech, tak pro mě osobně bylo záhadou, jak bylo možné, že si euro udrželo takovouto sílu,“ dodal Zahradník.

Euro kleslo i vůči japonskému jenu, a to až na 130,16 JPY, kde se kurz pohyboval naposledy před půldruhým rokem. K britské libře klesla jednotná evropská měna až na sedmileté minimum 0,7406 GBP.

Pozorovatelé očekávají, že pokud bude Syriza nadále vystupovat neústupně ve vztahu k rozhovorům s trojicí mezinárodních věřitelů Řecka, tedy Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem, výprodej eura by mohl pokračovat.

Řecké politické strany | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák, ČTK, Jaroslav Skalický, Ondřej Houska, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme