Řekové podle Niedermayera splnili zadání. Na tahu je EU

Eurozóna se dostala do krize, kterou zatím nepomáhají vyřešit ani záchranné balíky. Krize se navíc zhoršuje a začíná ohrožovat i velké ekonomiky jako Itálie či Španělsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Každé rozhodnutí se, při zpětném pohledu, dalo udělat lépe,

Každé rozhodnutí se, při zpětném pohledu, dalo udělat lépe, | Foto: Jakub Ptačinský

Pokud trhy zareagují na páteční zveřejnění zátěžových testů bank negativně, unie začne okamžitě jednat o navýšení záchranného fondu eurozóny.

Luděk Niedermayer, analytik společnosti Deloitte v Ozvěnách dne označil situaci za komplikovanou. „Dlouhou dobu totiž z EU vycházela ultimata, že Řekové musejí schválit další úsporné balíky, což řecká vláda udělala, a nyní byla na tahu EU, a to se nestalo.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O dluhové pasti v eurozóně mluvil v Ozvěnách dne ekonom Luděk Niedermayer

Podle jeho názoru se určitá nejasnost toho, jak chce Evropa postupovat ve vztahu k Řecku, promítá do situace dalších fiskálně slabých zemí, jak o je Portugalsko, Irsko a Itálie.

„Situace italské ekonomiky není dobrá, dluh je jen o něco nižší než Řecka, navíc ekonomika není dlouhodobě schopna dosahovat růstu. Dobrá zpráva je, že vláda byla už před krizí relativně fiskálně opatrná a v předstihu připravovala různá opatření,“ poznamenal Niedermayer.

Upozornil, že v okamžiku, kdy finanční trhy přestanou Itálii věřit a zdraží se jí půjčky, nevypadá její situace dobře.

Luděk Niedermayer zdůraznil, že v zásadě existují dva přístupy, jak se k Řecku postavit. Buď by se za měla EU rozhodně postavit a finančně ho podpořit, nebo co nejrychleji připravit balíček řízeného bankrotu, restrukturalizace.

Milan Kopp, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme