Řekové si chtějí půjčit. Uvidí se, zda jim trhy věří

Zadlužení Řekové dnes otestují finanční trhy. Chtějí si od nich půjčit jeden a čtvrt miliardy eur, tedy víc než 31 miliard korun. Letos přitom Řecko muselo za půjčky platit velmi vysoký úrok, který si dlouhodobě nemohlo dovolit. Proto přiznalo, že je na pokraji bankrotu a v dubnu požádalo o pomoc eurozónu a Mezinárodní měnový fond.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Řekové chtějí zjistit, jestli už jim trhy zase věří. V poslední době se jim totiž daří snižovat vysoký schodek rozpočtu. Proto vydávají krátkodobé dluhopisy splatné už za půl roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O řeckých dluhopisech mluvili na Rádiu Česko senior konzultant SAXO Bank Nick Beecroft a portfolio manažer společnosti Conseq Investment Management Ondřej Matuška.

Podle analytiků můžou i tak čekat, že investoři budou požadovat úrok kolem pěti procent. Takový příplatek by trh považoval za úspěch, protože za stejný úrok Řecko čerpá i miliardové půjčky od svých evropských partnerů a Mezinárodního měnového fondu. Jestli ale úroky narostou, bude to znamenat, že investoři v záchranu Řecka stále nevěří.

Investice do řeckých dluhopisů je velmi riziková

Podle senior konzultanta SAXO Bank Nicka Beecrofta je s řeckými dluhopisy spojeno vysoké riziko: „Řecké dluhopisy jsou jen pro naprosté profesionály. Existuje totiž vysoká pravděpodobnost, že se během příštích 12 měsíců dočkáme toho, že Řecko nebude schopné splácet svoje závazky a můžeme si jen přát, že půjde o dobře naplánovanou akci - akci koordinovanou s ostatními vládami zemí eurozóny.“

„Pokud tuto možnost vezmeme v potaz, pak je třeba brát to tak, že musíte být opravdu velmi dobrý, abyste správně odhadl cenu, za kterou má teď smysl řecké dluhopisy nakupovat,“ vysvětlil Beecroft.

Stejný názor mají i čeští bankéři. Například portfolio manažer společnosti Conseq Investment Management Ondřej Matuška souhlasí s Beecroftem a řecké dluhopisy svým klientům nedoporučuje.

Martin Křížek, Roman Chlupatý, Ondřej Houska, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme