Rektor VŠE: Oživení ekonomiky není takové, jak se čekalo

Oživení domácí ekonomiky sice pokračuje, ale objevují se i varovné signály. Potvrzují to dnes zveřejněná data Českého statistického úřadu, podle kterých zahraniční obchod, tedy tahoun českého hospodářství, v srpnu skončil s půlmiliardovým přebytkem. To je o 8,6 miliardy korun méně, než loni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad

Český statistický úřad | Foto: Tomáš Adamec

Nedařilo se ani stavebnictví, které v meziročním srovnání oslabilo o 2,1 procenta. Průmysl naopak výrazně posílil - bezmála o 13 procent. A maloobchod v porovnání s loňským srpnem přidal bez očištění o sezónní vlivy 2,8 procenta. Podle analytiků dnes zveřejněné statistiky naznačují, že by ve druhé polovině roku mohlo dojít k jistému zpomalení domácí ekonomiky.

„Problém není jen na naší straně, protože určité obavy se objevily i ve světových ekonomikách. A my jsme ekonomika malá, takže jsme velmi závislí na tom, co se děje okolo nás. Takže takový ten optimismus, který zavládl v prvním čtvrtletí pro zbytek roku, se teď ukazuje jako trošku přehnaný. Ty hodnoty se stále nevrací na úroveň roků 2006 a 2007,“ uvedl na Rádiu Česko rektor pražské VŠE Richard Hindls.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější ekonomická čísla ČSÚ jsme na Rádiu Česko rozebrali s rektorem pražské Vysoké školy ekonomické Richardem Hindlsem.

Až dosud táhla oživení domácí ekonomiky rostoucí poptávka ze zahraničí. Ta ale, jak rektor upozornil, podle všeho ochlazuje. Připomněl, že se nacházíme v období s poměrně silnou korunou, což také bude komplikovat život českým vývozcům.

„Ze světových institucí navíc přichází signály, že hrozí něco jako měnová válka, což je silné slovo, ale objevují se názory, že by mohlo dojít k devalvaci některých zahraničních měn, tedy posílení možností domácích výrobců těchto zemí a to by naši pozici v otázkách zahraničního obchodu mohlo dále zhoršit,“ přiblížil.

Spotřeba domácností brzdí oživení

Českou ekonomiku do určité míry podle analytiků brzdí spotřeba domácností, která podle nejnovějších údajů i přes jisté oživení v srpnu, zůstává nadále utlumená.

„Ty údaje z dnešního rána kolem maloobchodního obratu nejsou příliš příznivé, prakticky se pohybují blízko nule. Česká ekonomika v těch úspěšných letech byla tažena především konečnou spotřebou domácností a teď se ukazuje, že se právě tento ukazatel zbrzdí,“ řekl Hindls.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme