Řekům se nelíbí škrty, které jim nutí eurozóna. Pomoc může přijít i odjinud

Že má Řecko finanční problémy se ví už mnoho let. Přesto krach nakonec někoho zaskočil. A to Řeky samotné. Většina jich tvrdí, že nic netušili. Opravdu jim politici lhali nebo jen v době blahobytu nechtěli vidět blížící se problémy?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecká republika

Řecká republika | Foto: Emanuel Macoun

„Když si Papandreu starší půjčoval, tak odmítal řešit splácení dluhu. Evropským partnerům v osmdesátých letech řekl, že ho to nezajímá, protože tou dobou už bude mrtvý,“ potvrzuje domněnku historik Babis.

Problém podle něj tkví hlavně v tom, že se penězi plýtvalo. Jeden bývalý politik dokonce přiznal, že evropské peníze se projedly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor ČRo Ondřej Bouda hovořil v Aténách o řeckých problémech s historikem Babisem .mp3

„Každý na tom nese svůj díl viny. Někdo menší a někdo větší. Ale do té obrovské hromady, se kterou teď Řecko nemůže pohnout, každý přispěl vlastním kamínkem,“ uvažuje historik.

Podle Babisovy ženy, Veroniky, která má i české kořeny, se teď naopak budou muset všichni uskromnit. Jenže se jí nelíbí, že škrty se diktují ze zahraniční.

„My si určitě nemyslíme, že to, co se dělo v minulosti je správné. Ale záchrana v podobě finanční injekce z Evropy nebyla ze začátku tak strašně nutná,“ komentuje Veronika.

Řecko je na pokraji největší krize v historii

Číst článek

Jenže Řecku teď chybí především čas. Peníze ze zahraničí nutně potřebuje a pokud nesplní podmínky eurozóny, tak nic nedostane. Ani to, ale Babis nevidí tak tragicky:

„Hned další den bychom měli dolary nebo ruble. Amerika a Rusko se těší, že nás mohou zachránit, Nechci spekulovat o správnosti takového názoru, ale podotýkám, že pokud se na to opravdu těší, tak jen proto, že tím poškodí celou Evropskou unii,“ předvídá.

Babisovi je ale osud Evropy ukradený. Vyčítá jí třeba to, že Řecku nepomohla proti Turecku. A to je neodpustitelný hřích. I když řecká ekonomika od vstupu do eurozóny vzrostla na dvojnásobek.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme