Řeky čeká další utahování opasků

Na Řeky čekají další úsporná opatření. Řecká vláda schválila úsporný balíček, který počítá se zvýšením daně z přidané hodnoty. Státní zaměstnanci také budou muset oželet asi třetinu bonusů, které pravidelně dostávají během Vánoc, Velikonoc nebo státních svátků. Jedná se už o třetí vlnu škrtů za poslední 3 měsíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký předseda vlády George Papandreu.

Řecký předseda vlády George Papandreu. | Zdroj: ČTK

"Řecko je ve válce a tak musí přijmout kroky, které bolí," takhle dramaticky zdůvodnil nutnost škrtů premiér Georgios Papandreu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska hovořil o úsporných opatřeních řecké vlády i ve Světě o druhé Rádia Česko

Nové úspory čekají Řeky proto, že se jim nedaří omezit obrovský schodek státního rozpočtu. Ten má letos podle plánu klesnou o 4 procenta hrubého domácího produktu.

Celkově už zvýšení daní nebo škrty na platech Řeky připravily o 4,8 miliardy eur, tedy víc než 120 miliard korun. Drastické kroky jsou ale nezbytné, protože Řekové si celá léta žili nad poměry.

Finanční trhy reagovaly na poslední zprávy z Athén pozitivně. Důvěra ve stav řecké ekonomiky se o něco zvýšila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novým řeckým škrtům se ve své poznámce věnuje komentátor Radiožurnálu Milan Slezák

Jak připomíná komentátor Radiožurnálu Milan Slezák, proti záměrům vlády se bouří řecké odbory. Vládní škrty považují za vyhlášení války a za 14 dní chtějí celodenní stávkou socialistický kabinet přinutit, aby od úsporných záměrů couvl.

"To však vláda udělat nemůže. K odvrácení státního bankrotu naléhavě potřebuje půjčku z ciziny. Německo a Francie jsou prý připraveny poskytnout až 30 miliard euro, ale něco za něco - Řecko je musí přesvědčit, že se v nouzi dovede uskromnit," upozorňuje komentátor.

Igor Maňour, Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme