Řeky čekají nová úsporná opatření. Jen tak dostanou půjčky

Řecká vláda chystá další úsporná opatření. Chce zmrazit platy stáních zaměstnanců na příštích pět let. Veřejný sektor bude přijímat jen jednoho nového zaměstnance za každých deset, kteří odejdou do důchodu. Píše to řecký deník Kathimerini. Úspory jsou součástí dohody s eurozónou a Mezinárodním měnovým fondem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akropolis, Atény

Akropolis, Atény | Foto: Fotobanka stock.xchng, Vangelis Thomaidis

Experti těchto institucí právě v Aténách zkoumají stav řecké ekonomiky. Řecku se nedaří snižovat deficit podle plánu. Plán na záchranu země před bankrotem tak nefunguje a země bude potřebovat další miliardové půjčky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možná řešení situace zadluženého Řecka rozebíral ve Světě o osmé ekonom České spořitelny Petr Zahradník

Kvůli tomu věřitelé požadují nová úsporná opatření. V Unii ale zatím není shoda na tom, jak dál postupovat.

Některé země prosazují, aby Řecko de facto částečně zbankrotovalo. Soukromí investoři, kteří Řecku v minulosti půjčili, by své peníze dostali zpět později. To ale tvrdě odmítá Evropská centrální banka. List Wall Street Journal tvrdí, že na restrukturalizaci dluhu už netlačí ani Němci.

Podle ekonoma České spořitelny Petra Zahradníka evropským státníkům definitivně došlo, že loňský plán na záchranu Řecka je nerealizovatelný a je potřeba ho přizpůsobit realitě. Pod pojmem restrukturalizace však Zahradník nevidí jen státní bankrot.

„Já osobně si dokážu představit po pojmem restrukturalizace i to, že například na základě striktně daných podmínek dochází k nějakému prodeji řeckého státního majetku, že se přizpůsobí daňový systém nové realitě a že dojde k dalšímu zefektivnění na výdajové straně,“ uvedl Zahradník.

Za předpokladu, že podmínky budou nastavené realisticky, nemusí nakonec podle něj k bankrotu Řecka dojít. „Na základě velkého prodeje veřejného majetku, další úspory výdajů, případného zvyšování daní tam, kde nebude ohrožována konkurenceschopnost, se dají získat takové zdroje, které budou schopny zajistit, aby Řecko vyhovovalo svým závazkům,“ míní ekonom.

Roman Chlupatý, Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme