Ve stavebnictví chybí tisíce pracovníků, kvůli personálnímu nedostatku rostou ceny i čekací lhůty

V Česku je nedostatek řemeslníků. Podle portálu Nejřemeslníci.cz chybí až 300 tisíc vyučených pracovníků. To, že je jich nedostatek, potvrzuje i průzkum Asociace malých a středních podniků a živnostníků v rámci projektu Fandíme řemeslu. Nezájem dětí o některé obory tak zvyšuje nejen ceny za práce řemeslníků, ale prodlužuje i čekací doby.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zedník, řemeslník, dělník, profese - il. foto

Některé firmy přijímají již nyní zakázky na rok 2021 (ilustrační foto) | Foto: Dimitris Vetsikas | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0,©

Řezník či krejčová. Takové profese vyučení vyjmenovávají pracovníci pražského brašnářství Tlustý a spol., kde vyrábějí pásky, kabelky nebo třeba batohy z pravých kůží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý příspěvek o nedostatku řemeslníků

Nikdo z pracovníků není vyučený brašnář. Už kvůli tomu, že v Česku v podstatě nejsou. Ředitel brašnářství Ivan Petrův nyní chce vyrábět i řemínky na hodinky.

„Musíme mít do měsíce tým hotový, přes to nejede vlak, takže ber, kde ber. Bude to třeba vyučená dámská krejčová, bude to někdo, kdo je z příbuzného řemesla, a my ho řádově za měsíc přeučíme, aby dělal s tímhle materiálem,“ popisuje Radiožurnálu.

Zároveň dodává, že na shánění přímo vyučených brašnářů již rezignoval: „Já je nehledám, protože prostě nejsou.“

Řemeslník si vydělá hezké peníze, v klidu i 70 nebo 80 tisíc, říká šéf Cechu obkladačů

Číst článek

V Česku ale nechybí jen brašnáři. Asociace malých a středních podniků a živnostníků v rámci projektu Fandíme řemeslu vypracovala studii, která ukázala, že zájem od roku 2005 do roku 2018 klesl nejvíce o textilní výrobu – a to o 97 procent.

Následuje hutnictví, hornictví a slévárenství s poklesem o 75 procent, zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů s poklesem o 71 procent. Když už se děti pro řemesla rozhodnou, tak nejčastěji pro ty ve čtyřech nejsilnějších oborech – tedy ve strojírenství, elektrotechnice, potravinářství a stavebnictví.

Rostoucí ceny

„Největší nedostatek je v Česku pomocných pracovníků v oblasti těžby, stavebnictví a výroby, kde nám v roce 2018 chybělo necelých 30 tisíc lidí. Dále pak kovodělníků a strojírenských dělníků, kterých chybí necelých 20 tisíc. Třetím v pořadí jsou řidiči a obsluha pojízdných zařízení, kterých máme zhruba o 15 tisíc méně,“ popisuje Zdeněk Tomíček, místopředseda představenstva asociace.

Díky sezonním pracím klesla nezaměstnanost v Česku na 2,7 procenta. Nejnižší je v Pardubickém kraji

Číst článek

Malý zájem o řemesla se dotýká taky těch, kteří řemeslníky potřebují. Podle portálu Nejřemeslníci.cz, přes který si lidé můžou hledat potřebné pracovníky a vybírat si z cenových nabídek i hodnocení, chybí v Česku až 300 tisíc řemeslníků.

A to se promítá do cen. Zakázky tak od roku 2016 do roku 2018 podražily o bezmála třetinu. Letos podle výkonného ředitele společnosti, Martina Ekrta, stoupnou ceny o dalších až 15 procent.

„Jednoznačně se jedná o rekonstrukce domů, kde od roku 2016 do roku 2018, kde došlo k nárůstu celkové ceny zakázky o 64 procent. Konkrétně vidíme největší nárůst cen u zednických prací, kde je nárůst od roku 2016 do roku 2018 až o 48 procent. Není výjimkou, že kvalitní zedník si může vydělat 300 až 400 korun za hodinu,“ vyjmenovává Ekrta.

Nedostatek řemeslníků tak prodlužuje i čekací lhůty. Některé firmy už nyní přijímají objednávky na rok 2021. Podle Ekrta by lidé měli všechny práce plánovat. Tedy neobjednávat novou pergolu v červnu nebo vykopání bazénu v květnu, ale vše řešit už třeba na podzim předchozího roku.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme