Automobilka Renault má dočasnou správu, zadržený generální ředitel Ghosn zatím zůstává ve funkci

Francouzská automobilka Renault v úterý jmenovala dočasnou správu firmy. Správní rada se ale zdržela odvolání zadrženého Carlose Ghosna. Vyčká, jaká informace přinese interní vyšetřování, napsala agentura Reuters. Ghosn je v Japonsku zapleten do finančního skandálu. Prozatímním předsedou správní se stává jeho člen Philippe Lagayette, plné pravomoci společnosti pak převezme šéf provozu Thierry Bolloré.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Renault

Francouzský stát vlastní v Renaultu 15procentní podíl. | Zdroj: Reuters

Odvolání Ghosna nežádá ani francouzská vláda, řekl francouzský ministr financí Bruno Le Maire. „Nemáme důkazy,“ nechal se slyšet rádiu FranceInfo.

Ghosn, který je šéfem aliance Renault-Nissan-Mitsubishi, nicméně podle něj za této situace „není v pozici, aby mohl Renault vést“. Francouzský stát vlastní v Renaultu 15procentní podíl.

Nečekaná změna v čele Nissanu či Renaultu. Carlos Ghosn byl obviněn z finančních podvodů

Číst článek

Renault drží podíl 43,4 procenta v japonské automobilce Nissan. Tento výrobce aut v pondělí oznámil, že Ghosna zadržely japonské úřady.

Le Maire uvedl, že se spojí s japonskou stranou a zopakoval, že partnerství Renaultu a Nissanu je v zájmu jak Francie, tak Japonska. Dodal, že už požádal o prověření Ghosnových záležitostí francouzské daňové úřady a ty prý žádné nesrovnalosti nezjistily.

Nissan podle zdrojů agentury Reuters nicméně rozšiřuje vyšetřování údajných nepravostí v nakládání s firemními finančními prostředky ještě o finance ze společného podnikání s Renaultem.

Čtyřiašedesátiletý rodilý Brazilec Ghosn čelí obvinění, že zneužíval firemní peníze pro vlastní účely a podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. V průběhu pěti let podle dosavadního zjištění kontrolních orgánů automobilky Nissan zatajil příjmy pět miliard jenů (zhruba miliarda Kč).

Po spolupráci fúze. Renault a Nissan jednají o sloučení automobilek do jednoho podniku

Číst článek

‚Lepidlo‘ Ghosn

Podle japonského listu Nikkei založil Nissan společnost v Nizozemsku. Oficiálně měla investovat do rizikových firem, ve skutečnosti ale nakupovala a spravovala luxusní byty, v nichž Ghosn bezplatně pobýval.

Ghosn byl podle analytika Maxe Warburtona ze společnosti Bernstein „lepidlem, které drželo Renault a Nissan pohromadě„. Warburton to napsal ve zprávě investorům a dodal, že si lze těžko představit, že teď nevznikne mezi asijskou a evropskou částí koncernu propast. Ghosn dříve uvažoval o kompletní fúzi všech tří automobilek. „Nynější události to odvály pryč,“ napsal investorům analytik společnosti CMC Markets Michael Hewson. Oba analytiky cituje agentura Reuters.

Akcie Renaultu v pondělí oslabily o 8,4 procenta a v úterý dopoledne ztrácely další více než čtyři procenta pod 57 eur. Byly tak nejníže zhruba za čtyři roky. Odpoledne ovšem ztráty částečně smazaly a na pařížské burze odepsaly 1,19 procenta.

Akcie Nissanu uzavřely úterní obchodování na tokijské burze se ztrátou 5,5 procenta. Akcie Mitsubishi ztratily 6,9 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme