Google dodá operační systémy do aut aliance Renault-Nissan-Mitsubishi

Automobilová aliance Renault-Nissan-Mitsubishi si vybrala společnost Google ze skupiny Alphabet jako dodavatele operačního systému pro příští generaci infotainmentu, systému spojení informací a zábavy, ve svých vozech. Informoval o tom list The Wall Street Journal. Aliance, která vloni na celém světě prodala 10,6 milionu automobilů a je světovou jedničkou, chce nový systém představit v roce 2021.

San Francisco Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo společnosti Google. Ilustrační foto.

Google se snaží do automobilového průmyslu proniknout od roku 2005. (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Představitelé aliance uvedli, že řada jejich zákazníků se kloní k používání aplikací Googlu spíš než aplikací z dílny automobilek. Vedle map a aplikací Googlu nabídne systém s operačním softwarem Android také hlasem aktivovanou asistentku.

Češi vyvinuli virtuální brýle s nejostřejším obrazem. Mohou je využít automobilky i výrobci letadel

Číst článek

Řada řidičů dnes preferuje mobilní telefony a automobilový průmysl se snaží vyvíjet rozhraní, která jsou stejně spolehlivá a snadno ovladatelná. Podle analytiků je však mnoho z těchto systémů příliš složitých a poruchových.

Společnosti odmítly zveřejnit podrobnosti o svém partnerství. Sdělily, že Google bude mít přístup k datům generovaným aplikacemi v automobilech, ale jen se souhlasem klientů.

Google se snaží do automobilového průmyslu proniknout od roku 2005. Jako první integrovala elektronický atlas Google Earth do navigačních systémů společnost Audi z koncernu Volkswagen. Automobilka Volvo Cars oznámila, že Android bude operačním systémem nové generace infotainmentu.

Nedůvěra ke Googlu

Obecně se však výrobci automobilů zdráhají se s Googlem příliš svazovat, protože si nejsou jisti, jak se budou vyvíjet jejich obchodní modely a čeho se budou muset vzdát ve prospěch technologické firmy, uvedl analytik IHS Markit Mark Boyadjis. Google se snaží jejich obavy rozptýlit tím, že operační systém Android nabízí k využití zdarma.

IHS Markit odhaduje, že automobily letos využívají systém Android v nějaké míře v 19 procentech infotainmentových systémů instalovaných ve vozidlech na celém světě. Google také nabízí rozhraní Android Auto pro integraci přístrojů s operačním systémem Android do palubní sítě vozidla. Operační systém Android na světě používá přes 80 procent chytrých telefonů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme