Restaurace a hotely v Česku stále zejí prázdnotou. ‚Uvítali bychom otevření hranic,‘ říkají majitelé

Češi se po znovuotevření do restaurací příliš nevrací. Vyplývá to z pátečního diskusního setkání zástupců byznysu. To samé platí pro hotely: i ty čelí nízké obsazenosti. Každý čtvrtý se tak podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací obává letošního léta a toho, že bude ještě horší než to loňské. Navíc z gastronomie kvůli nejistotě odcházeli zaměstnanci do jiných profesí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

restaurační zahrádky, ilustrační foto

restaurační zahrádky, ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Důvodů, proč restauracím chybí zákazníci, je víc. Jedním z nich je strach z případné nákazy koronavirem v restauraci nebo hospodě. Dalším je i to, že si lidé kvůli pandemické situaci v posledním roce jednoduše zvykli jídla vyzvedávat a jíst doma, nebo si je případně nechat přivézt kurýrem. Navíc restauracím chybí kromě tuzemské klientely i ta zahraniční.

Ani hotely rozhodně nepraskají ve švech. Podle Asociace hotelů a restaurací se obsazenost v rekreačních oblastech pohybuje na úrovni maximálně 30 procent. Ještě hůř jsou na tom přitom hotely ve městech, ty, které se zaměřují na zahraniční klientelu, a také kongresy. Tady se obsazenost nedostává přes 10 procent.

V Praze i přes pandemii přibylo předzahrádek. Odpuštěné nájemné platí do léta, pak bude částečné

Číst článek

Hoteliéři by tak uvítali otevření hranic. „Nejenom v rámci Evropské unie, kde se to řeší prostřednictvím zelených pasů, ale hlavně (otevřít hranice) se zeměmi, jako jsou Spojené státy americké, Velká Británie, Kanada, asijské země a podobně, kde je už situace dobrá za nějakých rozumných podmínek, které turisté mohou akceptovat. Pokud by měl český turista nahradit zahraničního, musel by mít osm týdnů dovolené, a to se asi nikomu nepovede,“ podotýká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Asociace by také chtěla, aby byl program Antivirus prodloužen na celý červen. To ale podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu za ANO Karla Havlíčka není možné. „Část trhu je naprosto spokojená, že se uvolnila pravidla a můžou si normálně vybírat lidi a ti lidé nejsou doma. Samozřejmě část těch, kterých se to ještě týká, kteří by to (Antivirus) nejradši ještě několik týdnů měli, tak je trošku naštvaná. S tím se muselo počítat, ale kdybychom to udělali o měsíc, tak bychom se bavili v červenci velmi podobně,“ říká.

Antivirus v průběhu června funguje pouze na proplácení karantén ve firmách. Senát už ale schválil kurzarbeit, který pomůže podnikatelům v případě například další vlny epidemie.

Podzimní vlna

Podnikatelé ale bojují i s nejistotou ohledně vývoje ekonomiky. Projevuje se třeba tím, že nemají dostatek pracovníků. Ti, co odešli v průběhu koronakrize, se příliš vracet nechtějí: bojí se totiž další vlny pandemie a toho, že opět přijdou o svou práci. Setrvávají tak raději na nových místech, nejčastěji v e-shopech.

Čtyři dny doma týdně a osmdesátiprocentní náhrady mzdy. Poslanci schválili nová pravidla kurzarbeitu

Číst článek

Navíc další vlnu pandemie koronaviru na podzim v diskusi nevyloučil ani vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar. „Těch scénářů je několik – od toho nejměkčího, že epidemie půjde úplně do útlumu, čemuž nevěřím. Další stupeň je, že bude postihovat lokální ohniska a skupiny neočkovaných osob. Potom je poměrně pravděpodobný scénář, že k nějakému zhoršení epidemické situace dojde na podzim. Čtvrtá varianta je, že bude stoupat incidence a z různých důvodů se to bude projevovat v nemocnicích.“ Zcela zásadní je tak podle Maďara proočkovanost celé populace, a to oběma dávkami vakcíny.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme