Města opět odpustila restauratérům poplatky za předzahrádky. Kdy je otevřou, není jisté

Restauratéři sice ještě nemají potvrzené, kdy budou moct otevřít alespoň venkovní zahrádky, řada z nich si už ale s teplejším počasím začala židle a stolky chystat. Vede je k tomu i ujištění měst, že jim i letos, alespoň na část roku, prominou poplatek za zábor chodníku. Udělali to tak třeba v Ústí nad Orlicí, Českém Krumlově, ale i v Brně nebo Praze. Radnice se tak v nelehké době snaží podnikatelům pomoct.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zavřená restaurace

Řada restauratérů si už s teplejším počasím začala židle a stolky chystat (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Nacházíme se před naší restaurací, která je v Belgické ulici. Tím, že jsme rohový prostor, využíváme obě strany. Kapacita je dohromady řádově nějakých 50 míst,“ říká Matouš Petráň, který provozuje na Praze 2 dva podniky. Díky loňskému odpuštění poplatku za předzahrádky ušetřil desítky tisíc korun měsíčně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o odpuštění poplatku za předzahrádky

„Jsme tady nově a měli jsme tu první letní sezonu vloni, která byla zadarmo. Vlastně ani přesně nevíme, kolik jsme ušetřili. Ale s tím, že máme zkušenosti z naší druhé provozovny, tak si dovolím odhadnout, že minimálně 20 tisíc měsíčně bychom tím ušetřili,“ vysvětluje Petráň.

Rozhodnutí prominout poplatky za zábor chodníku prodloužili pražští radní zatím do konce května s tím, že o dalším režimu budou jednat. Nachystat si venkovní sezení můžou i podnikatelé v centru Brna.

„I když je poplatek prominut, provozovatelé musí mít vždy restaurační zahrádku řádně povolenou ještě dříve, než ji postaví,“ potvrzuje Radiožurnálu mluvčí Brna-střed Kateřina Dobešová. Zatím za ně nemuseli platit do konce dubna. Na začátku května mají radní rozhodovat o dalším prodloužení.

Jistí si naopak zatím nemůžou být restauratéři na druhém konci republiky, v Litoměřicích. Loni je město podpořilo celkem dvěma miliony korun.

V pondělí se po půl roce otevře celý areál Pražského hradu, počty návštěvníků budou omezené

Číst článek

„O formách pomoci pro letošní rok město Litoměřice v těchto dnech jedná. Radní se pravděpodobně budou zabývat i předzahrádkami. Nicméně v tuto chvíli ještě o ničem rozhodnuto nebylo,“ říká mluvčí města Eva Břeňová.

I přes napjatý rozpočet se nakonec rozhodla odpustit do konce června poplatky za předzahrádky i českokrumlovská radnice. Město tak v rozpočtu přijde o tři čtvrtě milionu korun.

Restaurace, včetně předzahrádek, zůstávají na základě pandemického zákona pro hosty dál uzavřené. Podle vládních balíčků by se mohly otevřít ve chvíli, kdy se počet nových případů onemocnění covid-19 za posledních sedm dní sníží pod 75 na 100 tisíc obyvatel. Zatím je toto číslo zhruba dvojnásobné.

Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme