Restauratéři dál bojují za zachování nižší daně

Restauratéři a hoteliéři se stále nevzdávají naděje, že jejich služby zůstanou ve snížené sazbě daně z přidané hodnoty. Když nepřesvědčili poslance, vsadili na senátory, kterým dnes předali petici proti zvyšování DPH v tomto odvětví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

posezení v hospodě

posezení v hospodě | Foto: Jan Rosenauer

Provozovatelé restaurací tvrdí, že museli investovat statisíce korun, aby splnili hygienické normy Evropské unie. Splácí dluhy a pokud se daň zvýší, budou bojovat o přežití.

"Nebudeme mít finanční prostředky na rozvoj a budeme muset propouštět, já už jsem k dnešnímu dni propustil dva lidi, takže minimálně dva ještě půjdou," tvrdí například majitel jedné z restaurací v Ústí nad Labem Vlastimil Žáček.

Přestože Česká republika nemá pro stravovací služby dojednané přechodné období po vstupu do Evropské unie, provozovatelé restaurací věří, že senátoři zvyšování daně nepodpoří.

Senátor Daniel Kroupa z Klubu otevřené demokracie, který petici převzal, restauratérům slíbil, že udělá všechno proto, aby od 1. května nemuseli platit místo snížené sazby DPH tu základní, devatenáctiprocentní.

"Já ten návrh nejen předložím, ale i podpořím. Mínění ostatních senátorů zatím není úplně pevně vyjádřeno, takže si myslím, že pokud se podaří rozumnou argumentací je přesvědčit, že mohou svůj názor přizpůsobit názoru předkladatelů této petice."

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme