Restrukturalizaci NWR schválil soud v New Yorku. Změna naředí i hodnotu akcií

Odpuštění části dluhu, tedy kapitálovou restrukturalizaci těžařské společnosti New World Resources, schválil po soudu v Londýně i newyorský soud. Společnosti NWR patří i černouhelná OKD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Paskov

Důl Paskov | Foto: OKD

Snížení zadlužení o více než třetinu schválili věřitelé, věřitelé kreditní linky ECA i londýnský soud, teď to posvětil i soud v New Yorku. Proces by měl skončit v polovině října a jeho úspěšný konec závisí i na dalších podmínkách.

„Poslední nutnou podmínkou restrukturalizace je získat na vázaném účtu nový kapitál. Nicméně podle zpráv z NWR má společnost tuto hotovost již přislíbenou,“ vysvětluje analytik J&T Banky Bohumil Trampota a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Restrukturalizaci NWR schválil soud v New Yorku. Jaké důsledky to bude mít, vysvětloval analytik J&T Banky Bohumil Trampota

„Očekávám, že na začátku října dojde k ukončení celého procesu. Samotná restrukturalizace bude pro NWR znamenat snížení zadlužení a zvýšení likvidity hotovostí.“

Další vývoj společnosti bude záviset na vývoji ceny koksovatelného uhlí. Pokud cena této komodity poroste, zvýší se i prosperita firmy.

Věřitelům a majitelům akcií by podle dohody měla společnost NWR vydat nové akcie v hodnotě přes tři miliardy korun. „Bude to asi 6,5 miliardy kusů nových akcií ve srovnání se současným počtem, který je 264 milionů,“ konkretizuje Bohumil Trampota.

Reálně to znamená, že akcionářům, kteří se na restrukturalizaci nebudou podílet, dojde k masivnímu naředění jejich podílu. „Věřitelé odepíšou část dluhu a za to dostanou další, jiné dluhové nástroje,“ dodává Bohumil Trampota.

Zatímco před rokem stála jedna akcie NWR na pražské burze skoro 34 korun, dnes je to 1 koruna a 60 haléřů. Upisovací cena nových akcií pak bude asi 65 haléřů. Lze tedy očekávat pozvolný pokles ceny akcií až k této hodnotě.

Dlouhodobě nízké ceny uhlí ohrožují zejména provoz Dolu Paskov, který je podle firmy dlouhodobě prodělečný. Po dohodě s vládou by těžba na Frýdecko-místecku měla pokračovat do roku 2017.

Zásoby na dolech NWR | Foto: Český rozhlas

Vladimír Kroc, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme