Řetězec kaváren Starbukcs bude v USA zavírat stovky podniků

Kavárny Starbucks, které se staly v posledních letech neodmyslitelnou součástí amerických měst, zavřou v příštím roce ve Spojených státech 600 podniků. Světový řetězec se podle všeho stal obětí vlastního úspěchu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Káva

Káva | Foto: Comstock Images

Původní jedna kavárna, která otevřela pod jménem Starbucks v roce 1971 v Seattlu, změnila časem majitele a stala se řetězcem podniků nabízejících opravdu kvalitní kávu. Platí se za ni sice víc než jinde, ale výběr druhů nápojů, nabídka produktů spojených s kávou a jejich kvalita pomáhaly Starbucks k expanzi v celosvětovém měřítku.

V roce 1996 se firma usadila na japonském trhu, o dva roky později převzala 60 podniků ve Velké Británii a v roce 2005 bylo v Londýně víc Starbucksů než na newyorském Manhattanu. V samotných Spojených státech provozuje společnost 7 257 kaváren , na celém světě přes 16 tisíc.

Před několika měsíci otevřela firma Starbucks první dva podniky v Praze. Jenže, zatímco odbočky v zahraničí vydělávají, na domácí půdě v Americe se dostává firma do problémů. Částečně jsou spojované s nejistou ekonomickou situací, kdy ubývá zákazníků ochotných zaplatit za kávu 4 až 7 dolarů, když mohou jinde pořídit stejný nápoj, byť v nižší kvalitě, za podstatně nižší cenu - dolar i méně.

Navíc podle analytiků firma překotně expandovala, což se projevilo v tom, že jsou ve velkých amerických městech její podniky velmi blízko sebe. Vzájemně se pak připravují o zákazníky. Podle zástupců společnosti je běžné, že pokud otevře nový podnik Starbucks nedaleko jiného, připraví ho až o třetinu obratu.

Společnost proto sáhla k ráznému kroku, uzavře 600 odboček ve Spojených státech, což se dotkne 12 tisíc zaměstnanců. Část z nich přejde do jiných kaváren, jiní ztratí zaměstnání.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme