Bylo to z kategorie nemožné, tvrdí vyjednavačka o výjimce u DPH. Česko ale stále nemá potřebné zákony

Česko slaví úspěch v Bruselu. Prosadilo si totiž možnost uplatňovat takzvanou přenesenou daňovou povinnost neboli reverse charge u DPH. Výjimka je ale jen dočasná. „Je to velký úspěch,“ říká státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková, která za prosazením výjimky stojí. Zpočátku se prosazení výjimky podle ní zdálo nemožné. Výjimka ale nezačne platit hned k 1. lednu, protože Česko nemá schválené potřebné zákony.

Dvacet minut radiožurnálu Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková.

Státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková. | Foto: Jana Přinosilová | Zdroj: Český rozhlas

Česko usilovalo o možnost využívat obecný reverse charge neboli přenesení platby daně z prodávajícího na kupujícího kvůli takzvaným karuselovým podvodům na dani z přidané hodnoty. Úpravu dlouhodobě prosazoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se vyjednávalo o DPH? Poslechněte si rozhovor

Česko výjimky dosáhlo díky poměrně drsným vyjednávacím metodám. Zablokovalo totiž řadu dalších návrhů.

„Nikdy jsme ale nešli tak daleko, že by žádný z důležitých návrhů nebyl nakonec schválen. Nešlo o něco, co bychom si vymysleli sami, tyto metody už jsme v minulosti viděli i v drsnější podobě,“ vysvětluje Milena Hrdinková.

Krok do budoucna

Opatření podle schválené evropské výjimky může platit jen do půli roku 2022. Česká vláda ji přitom nedokáže začít uplatňovat už od 1. ledna, protože zatím nejsou schváleny potřebné zákony.

„V oblasti daňové politiky není příjemné, že vyjednávání o takové věci trvá mnohem déle, než na jakou dobu je možné to pak zavést. Návrh ale musíme vidět v širší perspektivě,“ zdůrazňuje Hrdinková.

„Dnes probíhá velké jednání v Evropské unii o budoucím systému DPH, který je komisí navržen opačně než reverse charge. Bude se platit v zemi, kde bude konečná spotřeba, a členské státy by vybíraly daň vzájemně pro sebe,“ říká státní tajemnice pro evropské záležitosti. Podle ní jde o systém, se kterým má už nyní spousta států velký problém. Je tak jasné, že nebude odsouhlasen.

„Od začátku jsme mysleli, že reverse charge, jak jsme ji prosadili jako výjimku pro Česko, by měla být testována pro všeobecný systém DPH. Schválení výjimky je malý krůček, který otvírá cestu do budoucna,“ dodává.

Marie Bastlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme