USA uvolní z rezerv milion barelů ropy denně po dobu půl roku, aby snížily cenu pohonných hmot

Spojené státy budou v příštích šesti měsících ze svých strategických rezerv uvolňovat v průměru jeden milion barelů ropy denně. Ve čtvrtek to podle agentury Reuters uvedl Bílý dům, podle něhož jde o o největší uvolnění zásob v historii. USA se tak snaží docílit snížení cen pohonných hmot, které v zemi výrazně zdražily především po ruské invazi na Ukrajinu.

Tento článek je více než rok starý.

Washington (Aktualizováno: 21:00 31. 3. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zařízení na těžbu ropy

Uvolnění ropných rezerv bylo dohodnuto s mezinárodními partnery (ilustrační foto) | Foto: Ernest Scheyder | Zdroj: Reuters

Americký prezident Joe Biden oznámil uvolnění strategických rezerv jako součást svého plánu, jak ulevit americkým rodinám od rostoucích cen pohonných hmot.

Vyzval zároveň americké těžařské firmy, aby nezneužívaly nynější krize ke zvyšování svých zisků, ale aby investovaly do zvýšení produkce a pomohly Spojeným státům dosáhnout energetické nezávislosti. Pohrozil rovněž odebráním licencí na ropné vrty na federálním území těm firmám, které naleziště nevyužívají.

„Vím, jak moc je to bolestivé,“ řekl prezident ohledně rostoucích cen paliv v USA a dodal, že pochází z rodiny, kde byla cena benzinu tématem konverzace u jídla. „Vaše rodinné rozpočty by neměly záviset na tom, jestli diktátor vyhlásí válku,“ dodal Biden s odkazem na svého ruského protějška Vladimira Putina, který podle něj společně s pandemií covidu-19 nese zodpovědnost za „bolest, kterou Američané pociťují u pumpy“.

Biden svůj plán rozdělil na dvě části, první z nich je ulevit tlaku na peněženky Američanů v krátkodobém horizontu, druhou je zajištění dlouhodobé energetické nezávislosti. „Jen si představte, kdyby Evropa nemusela počítat s ruskou ropou. Pokud by byla energeticky nezávislá. Změnilo by to povahu mnohého,“ řekl.

Odklon od energetických zdrojů z Ruska. Uhlí přestane Polsko dovážet v květnu, ropu nejpozději koncem roku

Číst článek

Americké ropné společnosti by podle prezidenta měly investovat svoje zisky do zvýšení produkce a na krizi se neobohacovat, což podle Bidena není vlastenecké. Pohrozil přitom, že by Kongres mohl nařídit odebrání licencí na ropné vrty těm společnostem, které je nechávají ležet ladem.

Dlouhodobým řešením problému je však podle Bidena přechod na obnovitelné zdroje energie a elektrickou mobilitu. Federální vláda proto podle něj využije svoje zvláštní pravomoci, aby posílila těžbu minerálů, jež jsou nutné pro výrobu baterií do elektroaut. Vyzval rovněž Kongres, aby podpořil jeho plán na rychlejší přechod k bezemisní ekonomice.

Bílý dům ve čtvrtek oznámil, že uvolnění ropných rezerv dohodl s mezinárodními partnery, takže na světový trh by se mělo dostat více než 180 milionů barelů ropy přislíbených Bidenem.

„Svět nikdy neuvolnil zásoby ropy v objemu jednoho milionu za den na tak dlouhou dobu. Toto rekordní uvolnění poskytne historické množství dodávek, které budou sloužit jako most do konce roku, kdy se domácí produkce rozběhne,“ uvedl Bílý dům. Bidenova vláda doufá, že do konce tohoto roku se zvýší domácí produkce o milion dolarů ropy za den a v příštím roce o dalších 700 000 barelů denně.

Strategická zásoba ropy Spojených států má maximální kapacitu 727 milionů barelů. Bidenova administrativa již v listopadu kvůli vysoké inflaci oznámila uvolnění 50 milionů barelů ze strategických rezerv v koordinaci s dalšími zeměmi. Po začátku války na Ukrajině se USA a 30 dalších zemí dohodly na dodatečném uvolnění 60 milionů barelů z rezerv, přičemž polovinu z přislíbeného objemu poskytly USA.

USA denně spotřebují asi 21 milionů barelů ropy, přičemž domácí produkce nyní činí kolem 11,7 milionu barelů za 24 hodin, což je stále méně než před pandemií, kdy se pohybovala kolem 13 milionů barelů za den.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme