Řidiče čeká v příštím roce zdražování povinného ručení

Zlevňování povinného ručení v rámci konkurenčního boje pojišťoven končí. Příští rok se dá očekávat naopak zdražování. Prohlásila to Česká kancelář pojistitelů, která sdružuje tuzemské pojišťovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová auta (ilustrační foto)

Nová auta (ilustrační foto) | Foto: Škoda Auto

Podle informací České kanceláře pojistitelů převýšily v roce 2011 celkové náklady na odškodnění dopravních nehod z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla už o jedno procento vybrané pojistné. A letos tento trend pokračuje.

Zatímco částky vyplácené z povinného ručení se zvyšují, průměrná cena pojistného naopak kvůli konkurenčnímu boji mezi pojišťovnami klesala. V roce 2006 přišlo povinné ručení průměrného auta na 3891 korunu ročně, letos je to jen 2950 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji cen povinného ručení v příštím roce mluvila na Radiožurnálu Jitka Hanžlová

Smlouvy uzavřené v roce 2011 jsou letos pro pojišťovny ztrátové, a to od 8 do 40 procent. To je podle kanceláře neudržitelný stav.

Podle dostupných informací zvýší ceny povinného pojištění určitě ty velké pojišťovny. Například Česká pojišťovna předpokládá zvýšení o jednotky procent. Kooperativa mluví o třech až pěti procentech. ČSOB Pojišťovna zvýšila ceny povinného ručení už v srpnu. V je to průměru o pět procent, takže bezprostředně s přelomem roku další změny nechystá.

Horší řidiči zaplatí více

Zdražování pojistného se ale nedotkne všech stejně. Například Allianz před dvěma roky začala udělovat takzvaný malus, který neodpovědným majitelům vozidel zvyšuje sazby. Motoristé, jezdící dlouhodobě bez nehody, budou mít v roce 2013 povinné ručení dražší o tři procenta, ale těm, kteří svému okolí škodí opakovaně, zvýší Allianz pojištění v rámci malusu o 40 procent. Podobné rozdělování na dobré a špatné řidiče bude Allianz uplatňovat i v havarijním pojištění.

I u Kooperativy bude dopad na pojistné konkrétního klienta závislý na dosaženém bonusu za jízdu bez nehody. Sazby se budou lišit podle konkrétního hodnocení. Někteří klienti tak budou platit stejně jako letos, někteří budou platit více.

Také Česká pojišťovna chce vysoce rizikovým řidičům zdražit pojištění více než těm, kdo jezdí bez nehody.

Nutnost porovnávat

Povinné ručení poskytuje 14 pojišťoven. Většina z nich sazby takzvaně segmentuje, tedy stanovuje je podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru a dalších kritérií.

Pojišťovny nabízejí klientům víc možností připojištění k povinnému ručení a různé slevy. Na internetu se dají najít různé srovnávací portály, které na jednom místě umožní podívat se na jednotlivé nabídky pojišťoven a porovnat je. Je to například portál české pojištění.cz nebo portál Ušetřeno.cz.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme