Řidiči si brzy připlatí, ceny benzinu a nafty by mohly do konce srpna růst až o desítky haléřů

Až o 60 haléřů by mohly do konce srpna zdražit pohonné hmoty na českých čerpacích stanicích. Hlavním důvodem je cena ropy, která od začátku srpna strmě stoupá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palivová čerpadla (ilustrační foto)

Palivová čerpadla (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Palivová burza v Rotterdamu, která je východiskem pro velkoobchodní ceny napříč kontinentem, už druhým týdnem hlásí rostoucí ceny pohonných hmot. Hlavním důvodem jsou ceny ropy, které od začátku srpna vzrostly až o jednu pětinu. Aktuálně tak cena za barel severomořské ropy Brent vzrostla na necelých 50 dolarů.

Dalším důvodem jsou podle Borise Tomčiaka, analytika společnosti Finlord, obavy ze zářijového jednání členů Organizace zemí vyvážejících ropu. Budou na něm totiž jednat o omezení těžby černého zlata.

„V případě že by se OPEC rozhodl přistoupit k tomuto rozhodnutí, tak je dost možné, že by ropa ještě mírně zdražila ze současných 50 dolarů za barel až k 60 dolarům za barel a to by znamenalo i další zvýšení cen na českých čerpacích stanicích.“

Ceny na palivové burze už stouply, a tak se se zdražení pohonných hmot projeví v Česku podle některých analytiků už v nejbližších dnech. Ceny na čerpacích stanicích totiž reagují na ceny ropy zhruba s dvoutýdenním zpožděním. A právě stejně dlouho už rostou i ceny černého zlata.

Navíc podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka bude růst viditelný, jak konkrétně, ale záleží na strategii každé čerpací stanice. Ty mají totiž díky levným pohonným hmotám v předchozích měsících vyšší zisky.

„Takže mají určitou rezervu, samozřejmě ne každá čerpací stanice, ale pokud mluvím o nějakém průměru, tak čerpací stanice mají momentálně rezervu, co se týče marže na jeden prodaný litr. A tu momentálně můžou využívat k tomu, aby cena pohonných hmot nezdražovala tak rychle, jak rychle zdražuje ropa,“ řekl Menčík.

Ceny by tak podle analytiků mohly růst až o desítky haléřů. Aktuálně jsou pohonné hmoty stále nejlevnější za poslední tři měsíce. Poprvé od konce května totiž podle údajů firmy CCS vyjde litr nejpoužívanějšího benzinu v průměru na méně než 29 korun a litr nafty na 27 korun a 50 haléřů.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme