Řidiči z povolání budou mít v EU kratší pracovní dobu

Evropská unie zpřísní předpisy pro řidiče z povolání - Evropský parlament dnes v Bruselu definitivně odhlasoval směrnici, podle které se zkrátí jejich pracovní doba. Opatření má za cíl snížit nehodovost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobusová doprava

Autobusová doprava | Foto: F. Tichý

Řidiči kamionů a autobusů nebudou smět za volantem strávit v jednom pracovním dni víc než 9 hodin. Dlouhé spory se vedly ohledně délky povinného odpočinku - europoslanci nakonec odsouhlasili kompromisní návrh - podle něj musejí řidiči odpočívat každý den nejméně 12 hodin, přičemž tuto dobu mohou rozdělit do dvou úseků - jednoho tříhodinového a druhého devítihodinového.

Dosud mohou řidiči každý týden za volantem strávit 74 hodin týdně, nově to bude jen 56 hodin, nebo devadesát hodin ve dvou po sobě jdoucích týdnech. Už od letošního prvního května musejí být také autobusy a nákladní vozy vybavené novými digitálními tachometry.

Zástupci evropských dopravců upozorňují, že tato legislativa v konečném důsledku zdraží zboží a například turistické zájezdy pro spotřebitele. Stoupenci přísnějších předpisů ale argumentují, že sníží počet smrtelných nehod na evropských silnicích.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme