Řím situaci na trzích neuklidní, tvrdí Monti. Sejde se s Merkelovou

Itálie dělá co může, teď musí pomoci Evropa. Ve vztahu k dluhové krizi to německému deníku die Welt řekl italský premiér Mario Monti. Ten se dnes v Berlíně sejde s německou kancléřskou Angelou Merkelovou. A to za situace, kdy výnosy u italských dluhopisů zůstávají na trzích stále velmi vysoké.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský premiér Mario Monti

Italský premiér Mario Monti | Zdroj: Reuters

Přestože by Itálie měla s vlastními problémy bojovat především sama a nespoléhat se na Evropu, italský premiér Monti má zřejmě pravdu v tom, že už to není Řím, kdo může situaci na trzích uklidnit. Je to krize nejen italská, ale krize eurozóny v tom smyslu, že trhy pochybují o tom, že 17 států, které mají euro, dokáží s jednou měnou existovat. A pokud Evropa nebude schopna dát odpověď na tuto otázku, tak jakékoli akce italské vlády nepomůžou.

Mario Monti by měl předložit do 23. ledna plán nových reforem. Itálie už za premiéra Silvia Berlusconiho, i nyní za premiéra Montiho, přijala úsporná opatření, která přesahují 30 miliard eur na tři roky. Nové reformy by se měly týkat liberalizace pracovního trhu, která má odstranit brutální diskriminaci mladých, byť vzdělaných lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Ondřej Houska ve Světě o deváté

Kancléřka Angela Merkelová se už včera sešla se šéfkou Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christiane Lagardeovou. Obě dámy sice k médiím nepromluvily, dá se ale předpokládat, že hlavním tématem jednání bylo Řecko. Není totiž žádným tajemstvím, že MMF a Evropská unie docela odlišně nahlížejí na to, jak by záchrana Řecka měla dál postupovat.

Je to právě EU a MMF, kteří Řecku půjčují. Měnový fond, alespoň podle toho, co probleskuje do médií, tvrdí, že stávající způsob záchrany krachuje. Řecká ekonomika se letos propadne mnohem hlouběji, než se čekalo. Řecko tedy bude potřebovat další peníze. Cesty jsou dvě – buď razantnější odpis dluhů, nebo další pomoc za desítky miliard.


Ondřej Houska, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme