Nejhorší propad od 70. let. Čínská ekonomika zažívá kvůli koronaviru historické zmenšení

Čínská ekonomika se od ledna do března zmenšila o 6,8 procenta oproti prvému čtvrtletí loňského roku, uvedl v pátek čínský statistický úřad. V prvém čtvrtletí aktivity v zemi prakticky ochromila epidemie nemoci covid-19, způsobené koronavirem.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena projíždí na sdíleném kole kolem čínské vlajky

Vládnoucí komunistická strana ohlásila vítězství nad koronavirem na začátku března a začala znovu otvírat kanceláře a spouštět výrobu v továrnách | Zdroj: Reuters

Agentura AFP označila toto zmenšení druhé největší ekonomiky světa za historicky nevídané, a to alespoň od roku 1976.

Vyhlídky čínské ekonomiky: poroste nejpomaleji za 44 let, HDP může klesnout meziročně o 6,5 procenta

Číst článek

Podle agentury Kjódó jde o první propad hrubého domácího produktu Číny od roku 1992, odkdy země začala čtvrtletní údaje zveřejňovat. Ještě ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku čínská ekonomika meziročně vzrostla o šest procent.

Čínu postihl nejhorší propad ekonomiky přinejmenším od 70. let minulého století. Jde o nejhorší výsledek od doby, než v roce 1979 odstartovaly tržní reformy.

Zmenšení spotřebitelských výdajů, které se loni z 80 procent postaraly o hospodářský růst, a pokles investic do výroby napovídají, že zotavování čínské ekonomiky bude delší a obtížnější, než se předpokládalo.

Průmyslová výroba v prvním čtvrtletí podle zveřejněných údajů klesla o 8,4 procenta, zatímco celková hodnota vývozu se zmenšila o 3,5 procenta.

Koronavirus si v Číně podle úředních údajů vyžádal více než 3300 mrtvých. Vládnoucí komunistická strana ohlásila vítězství nad koronavirem na začátku března a začala znovu otvírat kanceláře a spouštět výrobu v továrnách, zavřených od konce ledna v rámci opatření proti nákaze.

Kina, kadeřnictví a další podniky, považované za nedůležité, zůstávají zavřeny. Mnoho lidí raději neutrácí své peníze v obavě ze ztráty zaměstnání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme