Miliony ze zisku letového provozu přejdou do státního rozpočtu, část půjde na výcvik armádních dispečerů

Ministerstvo dopravy chce převést 150 milionů korun ze zisku Řízení letového provozu do státního rozpočtu. Zhruba 20 milionů korun chce využít na výcvik řídících letového provozu armády, zbytek by měl být součástí rozpočtové kapitoly ministerstva. Vyplývá to z dokumentu ministerstva dopravy, který má ČTK k dispozici. Loni ŘLP odvedlo státu 105 milionů korun.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odletová hala pražského letiště Václava Havla s mapou části světa

Ilustrační foto | Zdroj: Letiště Václava Havla

Část zisku leteckých dispečerů plyne na provoz ministerstva dopravy dlouhodobě. Umožňuje to takzvaný fond zakladatele, jehož prostřednictvím peníze po souhlasu vlády do rozpočtu úřadu plynou.

Oblohu nad Českem loni křižovalo 2500 letadel denně. Letový provoz vzrostl na rekordních 912 tisíc letů

Číst článek

Převedená částka ovšem nenavýší peníze, které měl resort dopravy ve státním rozpočtu pro letošní rok vymezené, se 130 miliony totiž úřad počítal při sestavování rozpočtu. Vláda by se plánem ministerstva měla zabývat na konci měsíce.

Státní podnik ŘLP loni i přes snížení svých poplatků meziročně zvýšil obrat o více než tři procenta na rekordních 4,32 miliardy Kč. Důvodem byl zejména nárůst leteckého provozu nad Českem. Hrubý zisk naopak klesl o zhruba 115 milionů korun na 369 milionů Kč právě kvůli snížení poplatků.

Státní podnik Řízení letového provozu vznikl 1. ledna 1995. V souladu s pověřením Ministerstva dopravy ČR poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru ČR a na letištích Praha - Ruzyně, Brno - Tuřany, Ostrava - Mošnov a Karlovy Vary.

Na letecký provoz v Česku dohlíží v rámci ŘLP kolem 230 dispečerů. Největším zákazníkem podniku je německá Lufthansa, dále společnosti Emirates, Ryanair a Qatar Airways.

Stát získává peníze i z dalších firem, které vlastní nebo v nich má účast. Mezi společnosti vyplácející státu největší dividendu patří ČEZ, MERO ČR nebo ČEPRO.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme