Rizikové úvěry v bankách překročily hranici 10 procent

Rizikové úvěry v bankách překročily na konci loňského roku hranici deset procent z celkového počtu všech úvěrů. Informoval o tom dnes deník E15 s odvoláním na Českou národní banku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Před nástupem ekonomické krize v roce 2008 byl přitom podíl rizikových úvěrů na všech půjčkách pouhých 6 procent, vzrostl tedy o více než 4 procenta. Podle deníku E15 nejčastěji prodlévají v placení půjček podniky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora ve Světě o jedné.

U nich objem rizikových úvěrů dosahuje téměř 130 miliard korun. Méně zadlužené jsou naopak domácnosti, kde rizikové půjčky činí 70 miliard. Podle severu Měšec.cz sice půjček po splatnosti přibývá, ubývá ale nových úvěrů.

"Rizokvé úvěry jsou rozděleny do několika kategorií podle toho, jak dlouho nejsou spláceny. Nejvíce jsou sledovány úvěry, které nejsou spláceny devadesát dní a více," vysvětluje analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Počet rizikových úvěrů bude podle něj růst spíše u domácností. "Protože podniková sféra nejspíš zareaguje na oživení ve světě, které se k nám přehoupne, rychleji," domnívá se Pikora. Podle něj budou mít domácnosti s úvěry i nadále problémy, protože nezaměstnanost zůstane vysoká.

Ondřej Černý, Alice Kottová, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme