Roamingové poplatky skončí od června 2017, dohodla se na tom předběžně EU

Zástupci členských států Evropské unie se předběžně domluvili na zrušení roamingových poplatků a to od června roku 2017. Oznámilo to dnes Lotyšsko, které unii předsedá. Dohodu musí ještě schválit jednotlivé členské státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonování

telefonování | Foto: stock exchange

„V rámci dohody budou roamingové poplatky odstraněny od 15. června 2017,“ sdělilo Lotyšsko po dvanáctihodinovém jednání s evropskými zákonodárci. Dohodu ještě musí během příštích šesti měsíců schválit jednotlivé země Evropské unie.

Šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek upozorňuje, že nejde ale o úplný konec roamingových poplatků. Dnešní dohoda EU je podle něj plná kompromisů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupci EU se předběžně dohodli na zrušení roamingových poplatků od června 2017. Hostem ČRo byl šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek

„Zůstala tam třeba možnost, že operátoři budou moci dál uplatňovat tzv. fair use policy, tedy opatření proti lidem, kteří by si koupili služby operátora v zahraničí a pak je chtěli dlouhodobě využívat ve své zemi, protože by byly levnější. Bude tam určitý strop, který když člověk překročí, bude roaming dál platit,“ vysvětluje.

„Takže konec roamingu vlastně nastane, ale bude využitelný pro lidi, kteří cestují krátkodobě do zahraničí, třeba na dovolené,“ upřesňuje.

Evropská komise začala již v roce 2007 omezovat maximální výši roamingových poplatků. K jejich dalšímu výraznému snížení hodlá EU podle agentury DPA přikročit 30. dubna 2016, od kdy by měla cena volání v rámci členských zemí činit maximálně pět centů (1,40 Kč) za minutu. V současnosti činí maximum 19 centů pro odchozí a pět centů pro příchozí hovory.

Cenový strop pro SMS zprávy by se měl od 30. dubna 2016 snížit na pouhé dva centy (55 haléřů) ze současných šesti centů a maximální cena za jeden megabyte dat by měla klesnout na pět centů z dosavadních 20 centů. Uvedené ceny nicméně nezahrnují daň z přidané hodnoty.

Telekomunikační společnosti se obávají poklesu příjmů

Telekomunikační sektor plány na zrušení roamingových poplatků ostře kritizuje kvůli obavám z poklesu příjmů. Někteří odborníci varují, že mobilní operátoři by zrušení roamingových poplatků mohli kompenzovat všeobecným zdražováním svých služeb.

„Telekomunikační společnosti se poklesu příjmů obávají téměř při každé regulaci. A je to asi logické. Teď si za roamingové volání, SMS a data účtují opravdu poměrně vysoké peníze, i když poplatky klesly díky regulaci EU. Ale samozřejmě bude to pro ně znamenat úbytek peněz,“ poznamenává Slížek.

Na druhou stranu mohou vydělat na tom, že si lidé nebudou vypínat své mobily, když budou odjíždět do zahraničí, ale budou je více využívat,“ upozorňuje šéfredaktor serveru Lupa.cz.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme