Skladníka zastoupí robot v práci na 81 procent. Zkuste si, jak je na tom vaše povolání

Michal Zlatkovský a Jan Cibulka |

Čtěte dále

Roboti už teď nahrazují zaměstnance některých automobilek, bank i zemědělských společností. Podle více analýz je Česko jednou ze zemí, které jsou robotizací ohroženy nejvíce. Datoví žurnalisté serveru iROZHLAS.cz vytvořili vizualizaci jako ukázku, jak by se automatizace mohla dotknout i vašeho zaměstnání.

Data o zaměstnáních pochází z Národní soustavy povolání (NSP). Ta určuje, jaké znalosti a dovednosti to které povolání vyžaduje. Informace z NSP zobrazují spodní dva grafy.

Jednotlivé kompetence pak datoví žurnalisté iROZHLAS.cz sami rozřazovali podle toho, jak dobře je mohou vykonávat roboti či počítače. Výsledkem je horní graf s procentuálním vyjádřením robotického zastoupení.

Svět stojí na prahu robotizace - a Česko je jí v Evropě ohroženo možná nejvíce. Tvrdí to alespoň studie amerického McKinseyho institutu. V Česku je podle ní ohroženo robotizací 52,2 procenta zaměstnanců, více než v celém zbytku Evropy. Trend nahrazování lidské práce automatizovanou je podle autorů studie nezastavitelný. Důvodem je, že česká pracovní místa jsou v ohrožení především kvůli vysokému podílu málo kvalifikovaných, manuálních pozic. Automatizaci naopak odolávají především kreativní a také vysoce specializovaná zaměstnání. V interaktivní aplikaci iROZHLAS.cz si můžete zjistit, jak moc je nástupem robotů ohroženo libovolné z téměř dvou tisíc povolání.

Vyberte zaměstnání:


Robotizaci v českém prostředí se loni věnovala i studie Úřadu vlády ČR. Do patnácti let by měly technologické změny zlikvidovat 700 tisíc starých pracovních míst, zároveň by ale měly vytvořit 300 tisíc nových.

Mezi nejohroženější skupiny zařadila vládní studie dělníky pracující s kovem, sekretářky, prodavačky či řidiče. V bezpečí mají být naopak internetoví vývojáři, lékaři nebo ošetřovatelé.

Nahradí roboti lidskou práci? To je tématem další veřejné debaty Českého rozhlasu Plus. Přímý přenos vysílame od 18:30 do 20 hodin.
Veřejné debaty se můžete zúčastnit buď osobně v Horáckém divadle v Jihlavě, nebo ji sledujte živě na webu nebo Facebooku Plusu. Další informace najdete i na facebookové události.

Michal Zlatkovský a Jan Cibulka

Praha| |Lukáš Kovanda |Komentáře |Komentář

Koho robot o práci nepřipraví?

„Nové technologie představují hrozbu celé škále kancelářských činností. Stroje a zařízení pokračují ve svém vpádu do společnosti, nahrazují stále větší a větší počet lidských aktivit.“