Farmáři chtějí, aby vláda opět otevřela trhy. ‚Vojtěch ani Rážová s námi nemluví,‘ říká jejich organizátor

Farmářská tržiště žádají o znovuotevření. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) i hlavní hygienička Jarmila Rážová ale mlčí. Alespoň to tvrdí Jiří Sedláček, předseda Asociace farmářských tržišť a organizátor trhů Náplavka, Kubáň a Heřmaňák. „Do dnešního dne žádná odpověď nepřišla. Oni s námi vůbec nemluví,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

trhy

Farmáři na trzích nemohou prodávat už od 10. března | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Farmářské trhy se z nařízení vlády nesmějí v Česku konat už od 10. března. Rodinné farmy, které byly zvyklé nabízet své zboží zákazníkům u stánků, tak podle asociace začínají bojovat o svou existenci. Kvůli nařízení kabinetu by tak prý mohlo zbankrotovat až 40 malých rodinných farem v Česku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor Jana Bumby

V dopise vládě asociace navrhuje, že dokážou otevřít za splnění přísných hygienických podmínek, ve kterých ale normálně fungují supermarkety a kamenné obchody.

„Vytvořili jsme vysoce hygienický model, který svým způsobem vychází ze zahraničí, protože mnoho evropských měst farmářské trhy nezavřelo. Protože je (jejich vlády) považují za plnohodnotnou obdobu zásobování obyvatelstva potravinami.“

Mají prý písemné vyjádření zástupců Berlína a Vídně a jejich země je považují za součást nabídky i během krize. Vytvořili dokonce model, včetně infografiky, jak by takový prodej měl vypadat.

Hygienu splníme

„Jde o prodej výhradně z vozů, tedy z farmářských dodávek. Připravený je dvoumetrový distanc mezi zákazníkem a prodávajícím, včetně hygienicky omyvatelného pultu, a plánujeme vyhrazení dvoumetrových odstupů mezi zákazníky ve frontě. Máme dezinfekci, samozřejmě že roušky jsou povinné a je toho víc,“ popisuje Sedláček. A co platba kartou?

V intenzivní péči je kvůli koronaviru 72 lidí. Podle Hamáčka sněmovna nouzový stav prodlouží

Číst článek

„To jednoznačně preferujeme,“ tvrdí. „Pokud by ale někdo přijímal hotovost, zejména u těch nejmenších, kteří na to zatím moc zavedeni nejsou, musí vyčlenit speciální osobu. Ta bude určena výhradně pro přijímání hotovosti. Pochopitelně ale preferujeme platbu bezhotovostní a budeme na farmáře tlačit, aby měli (terminály) k dispozici,“ dodává.

„Hoří nám čas a mohly by nastat nevratné ztráty. Třeba na pražské náplavce prodává až 300 rodinných farem v různých cyklech během sezóny. Ty malé nezachrání ani alternativy, jako jsou rozvozy nebo e-shopy. To je pro ně marginální a velmi vyčerpávající. A pokud se spolehnete pouze na rozvozy, kterých je ve velkých městech dnes poměrně dost, tak ty farmáři seberou poměrně značné marže. Takže pro malé výrobce, farmy a zpracovatele je prodej na trhu opravdu dominantní,“ uzavírá Jiří Sedláček.

Celý rozhovor Jana Bumby si poslechněte v audiozáznamu.

Jan Bumba, lup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme