Rodiny s dětmi by si podle ministra Škromacha měly polepšit

Tatínkové na mateřské a maminky vydělávající peníze. V Česku to je stále ještě neobvyklé, ale změnit to chce Národní koncepce rodinné politiky, kterou ve středu večer jednomyslně schválila vláda. Přípěvek v rodičovství se podle dokumentu bude zvyšovat podle inflace. Rodiče by také mohli dostávat dávky na hlídání dětí a školní pomůcky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach | Foto: Rádio Praha

Více zapojit otce do výchovy dětí a umožnit lidem lépe skloubit profesní a rodičovskou roli. To vše slibuje Národní koncepce rodinné politiky. Jak uvedl ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, měl by se zvýšit příspěvek v rodičovství, který je v současné době 3 653 korun.

Šéf resortu slibuje i další finanční výhody rodinám s dětmi: "Počítáme také s tím, že u dětí, které jsou mladší tří let, by byl vyplácen příspěvek na hlídání tak, aby si tyto rodiny mohly zajistit i další služby, které by jim ulehčily život."

Škromach se také rozhodl potěšit žáky - příspěvek na školní pomůcky pro prvňáčky by se prý dal rozšířit i na další ročníky: "Postupně, pokud budou finance a zdá se, že KDU změnila svůj postoj k sociálním výdajům, tak bychom mohli dávat příspěvek všem studentům vždycky na začátku školního roku. Je to určitá kompenzace nákladů, které souvisí s počátkem školního roku: cvičky, pastelky a další vybavení, které dneska už nezajišťují školy, ale rodiče."

Vláda chce také podpořit práci z domova a více využít volnou pracovní dobu i částečné úvazky. Kritici včetně některých politiků z KDU-ČSL ale materiálu z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí vyčítají, že je příliš obecný a dostatečně neřeší finanční stránku věci.

Někteří poslanci za KDU-ČSL a ODS představili alternativní návrhy, jak podporovat rodiny. Chtějí například zavést daňové úlevy pro rodiče a motivovat je, aby zůstávali s dětmi doma. Daňové úlevy by podle nich měly nahradit současné přídavky na děti.

Marián Vojtek, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme