Rodiny s dětmi čekají od ledna nové daňové úlevy

Od vypočtené daně si mohou rodiny s dětmi ročně odečíst 6 tisíc korun za každé dítě. Současně se zruší dosavadní tzv. odečitatelné položky na dítě, které se ale vztahovaly k základu daně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daňové přiznání

daňové přiznání | Foto: Jan Rosenauer

Jak upozorňuje mluvčí ministerstva financí Marek Zeman, nárok na slevu bude možné uplatnit maximálně na 5 dětí - tedy do výše třiceti tisíc korun ročně. "Zaměstnanci to pocítí již na své výplatě každý měsíc, podnikatelé nebo OSVČ až na konci zdaňovacího období. Konkrétně v březnu 2006, kdy budou podávat daňová přiznání za příští rok."

Pokud bude sleva vyšší než vypočtená daň, stát ji poplatníkovi vrátí. Tento daňový bonus ale bude vyplacen jen těm, kdo jsou ekonomicky aktivní.

Od Nového roku začne platit ještě další novinka - manželé budou moci danit své příjmy společně. To bude výhodné zejména pro páry, které mají velké rozdíly v příjmech. S propočty vám pomůže daňová kalkulačka na webových stránkách ministerstva financí.

Milan Kopp, Pavla Dluhoschová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme