Rok 2011 podle Saxo bank: Euro nezanikne a ekonomiku nečekají otřesy

Společnost Saxo bank ústy londýnského analytika Nicka Beecrofta zveřejnila v Praze prognózu světové ekonomiky pro letošní rok. S trochou nadsázky můžeme konstatovat, že se jedná o pesimisticky optimistickou analýzu, která sice předpokládá růst, ale varuje před odsouváním problémů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nick Beecroft

Nick Beecroft | Foto: Planetoide.net

Jedním z nich má být i zadluženost zemí eurozóny. Podle Beecrofta však zánik eura v tomto roce nehrozí: „Rok 2011 euro určitě přežije, a to díky silné politické vůli na severu Evropy, ale také ve Francii a v Německu. Osobně se domnívám, že se euru podaří přežít ještě následujících 5 let,“ řekl Beecroft Rádiu Česko.

Euro vydrží, ale ohrožena je eurozóna

Jak dodal, po pěti letech by mohlo dojít k tomu, že slabší země začnou z eurozóny vystupovat. To ale podle jeho názoru není tím nejhorším, co by mohlo eurozónu potkat:

„Nejhorší, co by se v roce 2011mohlo stát, je, že Portugalsko a Španělsko požádá o finanční pomoc. Náklady na záchranu Španělska by byly obrovské, a to především kvůli tomu, že španělské banky jsou angažované v celé eurozóně a celá eurozóna je angažovaná ve španělských bankách. I přesto se domnívám, že by v takovém případě eurozóna tyto peníze našla.“

Jednoduchý recept na problémy neexistuje

Lehký recept na to, jak se tomu nejhoršímu možnému scénáři vyhnout, ale neexistuje. Ani analytik Beecroft si není jistý:

„ Na tuto otázku je velmi těžké odpovědět z té pozice, ve které se nacházíme. Nicméně aby tomuto scénáři eurozóna předešla, měla by se velmi rychle posunout směrem k vytvoření fiskální unie. Což by znamenalo, že Brusel by určoval míru zdanění ve Španělsku. To si myslím, že se v roce 2011 nestane. Španělští politici to dle mého názoru nepřipustí, ta cena by pro ně byla příliš vysoká.“

ČR by neměla spěchat s přijetím eura

Prognóza vývoje sice České republice poměrně přeje a náš hrubý domácí produkt by měl růst průměrným tempem 1,8 procenta, ale s přijetím eura bychom spěchat neměli:

„Potencionální nebezpečí je momentálně příliš vysoké. Bylo by rozumné si minimálně tři roky počkat a podívat se, jak bude euro fungovat dál,“ upozornil Beecroft.

Vítězem budou letos USA

A kdo tedy bude ekonomickým vítězem v roce 2011? Možná překvapivě analytik nezmiňuje Čínu, která je podle analýzy Saxo bank nevyzpytatelná:

„Myslíme si, že to budou Spojené státy s růstem 2,7 procent. Amerika tomu žebříčku vévodí. U eurozóny předpokládáme růst kolem 1,4 procenta a u Japonska potom 1,3 procenta,“ uzavřel Beecroft.

2011: Snad bez otřesů

Světovou ekonomiku by žádný zásadní otřes v roce 2011 podle analytika Beecrofta potkat neměl. Pokud si tedy dáme pozor na zadlužení eurozóny, americké dlouhodobé úrokové sazby a možné obchodní války, které by mohla Amerika v době před prezidentskými volbami rozpoutat proti Číně.

Marián Vojtek, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme