Rok 2012 přináší do života Čechů poměrně hodně změn

Od nového roku začínají nově platit vyhlášky a ustanovení měnící dosud platné zákony. Zásadní změnou, která se promítne do mnoha oblastí života Čechů, je zvýšení dolní sazby DPH. V oblasti sociální se mění například výplata rodičovského příspěvku, zvyšuje se životní a existenční minimum. Mění se také podpora stavebního spoření. Rozsáhlé změny čeká také sektor zdravotnictví. Nezanedbatelné jsou pak změny v zákoníku práce či zpřísnění podmínek pro práci soudních znalců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance

Finance | Foto: Free Digital Photos

Od nového roku se zvýší dolní sazba daně z přidané hodnoty z deseti na čtrnáct procent, což mimo jiné znamená i nezanedbatelné zdražení energií, léků či potravin.

Obchodníci ale zdražili potraviny už před vánočními svátky. Zemědělský analytik Petr Havel nepředpokládá, že by obchodníci hýbali s cenami i po Novém roce. Mohlo by se podle něj totiž stát, že lidé by začali kupovat jen lacinější zboží.

Sociální reforma

Životní a existenční minimum, podle kterých se stanovuje nárok na různé sociální dávky, se ode dneška zvýšilo o 9 %. Vláda tak chce částečně kompenzovat nejchudším občanům růst dolní sazby daně z přidané hodnoty. Nárok na některé dávky tak vzniká pro více lidí.

S novým rokem se opět mění pravidla také ve vyplácení rodičovského příspěvku. Systém je nyní pružnější: rodiče si nově mohou volit výši dávky. Dosud se rozhodovali jen mezi dvouletou, tříletou nebo čtyřletou variantou pobírání. Ode dneška je celková výše rodičovské 220 tisíc korun.

Nemovitosti a bydlení

Změně podléhá od začátku roku 2012 také daň z nemovitosti, která ukládá podnikatelům vyšší poplatky za vyasfaltované či vybetonované části pozemků.

S novým rokem také na katastrálních úřadech dvojnásobně zdraží poplatky za zápis vlastnictví nebo zástavních práv k nemovitostem. Kromě toho budou muset lidé tyto žádosti podávat na novém formuláři.

Státní podpora stavebního spoření klesne od začátku letošního roku na maximálně 2 tisíce korun ročně. Stát tak chce ročně ušetřit pět až šest miliard korun ze státního rozpočtu. Od roku 2013 vláda plánuje další omezení státní podpory. Dostane ji jen ten, kdo uspořené peníze použije na bydlení, nebo si ke stejnému účelu vezme úvěr od stavební spořitelny.

Změny v soudnictví a zákoníku práce

Podle novely zákona o soudních znalcích a tlumočnících si lidé mohou stěžovat třeba na nekvalitně provedený znalecký posudek, bezdůvodné odmítnutí posudku nebo nedodržení stanovené lhůty pro zpracování posudku a ministerstvo spravedlnosti může znalce potrestat.

Nově jim hrozí pokuta až 100 tisíc korun, v závažných nebo opakovaných případech i vyškrtnutí ze seznamu znalců a tlumočníků. Podle předsedy Komory soudních znalců a tlumočníků Vladimíra Váchy jsou však sankce nevyvážené.

Volnější ruce pro zaměstnavatele při rozvazování pracovního poměru, zpřísnění pravidel pro nemocenskou nebo pro výplatu odstupného - to jsou změny, které s novým rokem přinese novela zákoníku práce. Zaměstnavatelé s novinkami souhlasí, protože podle nich zvyšují odpovědnost zaměstnance. Naopak odboráři jsou proti.

Zdravotnická refoma

Třicet korun za recept, a ne za každý lék na něm. I tato změna platí pro pacienty ode dneška. Zavádí ji novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ta je první částí reformy ministra Leoše Hegra. Stanovila už mimo jiné třeba zvýšení poplatku za den v nemocnici ze šedesáti na sto korun. Česká lékárnická komora třicetikorunu za recept vítá jako zjednodušení.

Pacienti si budou moci od Nového roku také připlatit za luxusnější péči. Ministerstvo zdravotnictví vytipovalo celkem 18 nadstandardních výkonů jako je lehčí sádra, některé typy očních čoček anebo některé vakcíny.

V některých zdravotnických oborech ale podle přednosty pražského Kardiocentra IKEMu Jana Pirka standard a nadstandard rozlišovat nelze.

Tomáš Medek, Lenka Jansová, Martin Havel, Zbyněk Zykmund, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme