Rok po otevření pracovních trhů: Češi se za prací do Rakouska a Německa nehrnou

Německo s Rakouskem otevřely svůj pracovní trh přesně před rokem jako poslední ze zemí unie. Očekávaný nápor levné pracovní síly z východu se však nekonal ani v jedné z obou zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (3)

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (3) | Foto: Karel Chlumec

Rakousko zrušilo před rokem poslední bariéry na pracovním trhu pro občany takzvaných nových členských států Evropské unie, tedy i Česka. Levná pracovní síla z východu však rakouský pracovní trh neovládla. Do Rakouska přišlo od loňského května pracovat jen 27 tisíc lidí.

Někteří skeptici přitom předpokládali, že rakouský pracovní trh zaplaví statisíce takzvaných levných zaměstnanců z východu. Dlouhé sedmileté přechodné období, kdy Rakousko na svůj pracovní trh pouštělo východoevropany jen omezeně, ale zřejmě část potenciálních zájemců o práci v Rakousku odradilo.

Nejvíc nových pracovních sil přišlo do Rakouska z Maďarska, Polska a Slovenska. Práci hledají hlavně ve stavebnictví a v turismu.

Německo

Stejně tak se nepotvrdily ani obavy Němců z nájezdu pracovních sil z Česka, Polska a dalších šesti zemí střední a východní Evropy. Z údajů norimberského úřadu pro pracovní trh vyplývá, že za loňský rok se z těchto zemí přistěhovalo do Německa za prací jen 79 tisíc lidí.

„Podle mě se nedalo čekat, že dojde k nějakému ohromnému zájmu o práci ze strany těchto zemí,“ řekl Českému rozhlasu prezident svazu zaměstnavatelů Dieter Hundt.

Dlouhé roky ale němečtí politici strašili především v Bavorsku a Sasku představou nájezdu levné pracovní síly z východu. Přitom dnes se Německu především kvalifikovaných sil zoufale nedostává.

„Pokud chceme udržet současnou životní úroveň, tak vzhledem k demografickému vývoji se bez přistěhovalců neobejdeme,“ říká Dieter Hundt.

V Německu si i průměrně placený člověk vydělá víc, říká Čech, který odešel za prací

Číst článek

Přesto ani Německo, ani i Rakousko stále neotevřelo svůj pracovní trh zemím jako Bulharsko a Rumunsko. Rakousko jim naplno zpřístupní svůj pracovní trh až od ledna 2014.

Práce v Rakousku má nejen finanční, ale i sociální výhody, říká dělník

Číst článek

Lidem v příhraničních oblastech však možnost práce za hranicemi mnohdy změnila život.

Klára Stejskalová, Vojtěch Berger, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme