Role ECB roste, firmy však opouštějí evropské banky

Evropské akciové indexy jsou po včerejšku na čtyřměsíčním maximu. Pomohla jim příznivá ekonomická data ze Spojených států a fakt, že trhy zřejmě znovu uvěřily novým iniciativám na záchranu španělského a italského hospodářství. Odborníci však upozorňují na rychle rostoucí závislost evropských bank na Evropské centrální bance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská centrální banka (ECB)

Evropská centrální banka (ECB) | Zdroj: ČTK

Očekává se její zásah. Růst její role v krizi eurozóny řada analytiků za nijak pozitivní vývoj nepovažuje.

Podle investičního bankéře Ondřeje Jonáše spočívá hlavní nebezpečí ve fragmentaci trhu na národní bázi.

„Ještě před třemi, čtyřmi lety platilo, že úspory ze severu přesměroval evropský finanční systém na periferii. Ale se sílící krizí si stále více účastníků trhu uvědomuje, že to možná není úplně rozumné, protože jejich kontrakty v eurech by mohly být v budoucnu plněny v nové národní měně. Dochází ke stahování rizika, k jeho zhodnocení,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O evropském bankovnictví a preferencích českých firem diskutovali ve Světě o deváté investiční bankéř Ondřej Jonáš a Jaroslav Hanák ze Svazu průmyslu a dopravy

Společnost Shell kvůli rizikům dluhové krize údajně hodlá stáhnout až 15 miliard dolarů z evropských bank a přesunout je do Spojených států.

V takových případech záleží na tom, právo jaké země je definováno ve smlouvě. „Pokud jde o anglické nebo americké právo, je situace relativně dobrá. Ale pro mnoho kontraktů není určeno a mělo by dominovat národní právo protějšku. Kupříkladu kdyby Španělskou vystoupilo z eura, zda by španělské soudy ctily kontrakty v eurech. To by bylo velké riziko pro osobu na druhé straně kontraktu, protože se předpokládá, že by nástupnické měny prudce devalvovaly vůči euru 20, možná i 50 procent,“ říká Jonáš.

Prezident českého Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák se neobává, že by po vzoru Shellu odcházely firmy působící v České republice.

„Mám spíš obavy z odchodu firem do daňových rájů,“ upozorňuje. V tomto ohledu prý tlačí hlavní české podnikatelské svazy vládu a Poslaneckou sněmovnu do zlepšení situace týkající se konkurenceschopnosti České republiky.

Lucie Maňourová, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme