Role národních regulátorů oslabí. EU dohlédne na finanční ústavy

Evropa bude mít společný dohled nad finančními institucemi. Včera se na tom dohodli ministři financí zemí unie. Česko, jako poslední odpůrce, s plánem souhlasilo podle ministra Kalouska doslova se skřípěním zubů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Panevropské dozorčí orgány budou mít v některých případech větší slovo než národní regulátoři, a to se právě Kalouskovi nelíbí. I přesto, že proti rozhodnutí evropských orgánu bude odvolání.

Cílem celoevropského dohledu je omezit systémové riziko, tedy hrozbu, že problémy vzniklé v jedné zemi ohrozí druhou. Otázkou zůstává, zda se to plánovaným institucím skutečně podaří. Podle děkana Fakulty financí a účetnictví VŠE Petra Dvořáka je to cíl velice ambiciózní.

Přehrát

00:00 / 00:00

EU chce dohlížet na finanční istituce. Téma pro děkana Fakulty financí a účetnictví VŠE Petra Dvořáka.

„Krize nevznikla z nedostatku institucí, které by byly schopné vyhodnocovat rizika, ale spíše tím, že jsme nebyli schopni zmíněná rizika vyhodnotit a vzít na zřetel sami. Nové instituce mohou něco málo ku prospěchu ovlivnit, nicméně bych neočekával bych od nich žádné,“ uvedl Dvořák pro Rádio Česko.

Česká republika byla posledním odpůrcem plánu. Podle Dvořáka je tento konzistentní postoj poměrně logický. „Vyplývá z podstaty věci. U nás jsme nereflektovali dopady hospodářské krize tak silně jako v jiných zemích. Z této pozice je proto postoj vládního kabinetu pochopitelný,“ řekl děkana Fakulty financí a účetnictví VŠE.

Ministr Kalousek se dokonce obává škod, které by mohly panevropské dozorčí orgány způsobit. Jak říká, vymáhání škod by v takovém případě bylo velmi problematické. K podobnému názoru se přiklání i Dvořák.

„Obecně vidím problém v tom v přenesení pravomocí na konkrétní instituci, která ale neponese odpovědnost za svá rozhodnutí. Právě v tomto případě tomu tak může být. Proto se lze obávat i toho, že kvůli této pozici budou jednat zmíněné instituce opatrněji nebo dokonce vyhodnotí některé situace chybně, což může poškodit konkrétní země,“ upřesnil Dvořák.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme