Ropa by mohla zdražit až na 70 dolarů za barel

Ropa ve světě nepřestává zdražovat. Cena severomořské ropy Brent se dnes poprvé v historii vyšplhala na 50 dolarů za barel a americká ropa se neustále drží nad 53dolarovou hranicí. Důvody prudkého růst cen přitom zůstávají stále stejné - nejistota dodávek z Blízkého východu, vysoký hospodářský růst zejména v Severní Americe a jihovýchodní Asii a nyní také komplikace spojené se situací v Nigérii. Ani výhled do budoucna ale není růžový. Podle analytiků se může růst zastavit až na 70 dolarech za barel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rafinerie

rafinerie | Foto: Jan Rosenauer

Cena americké ropy se od začátku letošního roku zvýšila o více než 60 procent a meziročně je vyšší zhruba o 80 procent. Důvody prudkého růst cen ropy se v posledních týdnech téměř nemění, pouze přibývají některé nové příčiny, říká analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. "Zejména se jedná o nejistotu dodávek z Blízkého východu a vysoký celosvětový hospodářský růst, nyní krátkodobě i komplikace v Nigérii."

Nigérie je sedmým největším producentem ropy na světě. Během posledních třech desetiletí se ale příjmy z její těžby buď utratily, nebo rozkradly. Nigerijská vláda minulý týden rozhodla o zvýšení cen benzínu o 15 procent, to se nelíbí odborům, které proto dnes začali stávkovat, vysvětluje český velvyslanec v Nigérii Alexandr Karych. "Deklarovaným důvodem je růst ceny produktů, které se získávají z ropy a který potřebují Nigerijci k běžnému životu, to znamená benzín a nafta."

Nigerijské odbory hrozí, že pokud vláda jejich požadavkům nevyhoví, zastaví těžbu ropy. To by pravděpodobně způsobilo další zdražení černého zlata na mezinárodních trzích. Podle analytiků cena ropy zřejmě dále poroste, což všichni brzy pocítíme na našich peněženkách. "Zoufalé pokusy o zvýšení těžby kartelem OPEC naráží na bariéru kvality této suroviny a také nelze předpokládat, že se Georgi Bushovi podaří prosadit těžbu ropy na Aljašce. Tato rozhodnutí jsou jen krátkodobá a u prezidenta Bushe navíc podkreslená i politickými důvody. Jedním z dalších negativních faktorů je i prolomení psychologické hranice 50 dolarů u ropy typu Brent."

Doposud byla nad 50 dolary pouze americká ropa West Texas Intermediate, která je vzhledem k nižšímu obsahu síry považována za kvalitnější. Někdy se jí kvůli tomu říká ropa lehká, popřípadě sladká. Tuto ropu zpracovávají hlavně rafinerie na východě USA a v některých asijských zemích, například v Japonsku.

Situace na českém trhu je rozporuplná. Benzín za poslední týden opět zdražil, cena nafty se snížila. Nejprodávanější benzín Natural 95 je o 16 haléřů dražší než před týdnem, naopak nafta stojí o dvacet haléřů méně. I přesto je ale litr nafty téměř o korunu dražší než na začátku letošního září.

V příštích dnech půjdou ceny pohonných hmot na našich čerpacích stanicích pravděpodobně opět nahoru, protože zdražování ropy na světových trzích nedokáže vykompenzovat ani oslabující americký dolar, říká analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

"Americký dolar v pátek oslabil z důvodů slabé zprávy o trhu práce a také díky spekulacím o tom, že by Čína brzy mohla umožnit znehodnocení své měny k dolaru. Dá se očekávat i v dalším období pokles, nicméně ten nebude tak velký, aby se něco změnilo na českých čerpacích stanicích, a proto můžeme očekávat další růst cen benzínu v České republice."

Markéta Kaclová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme