Cena ropy Brent vyšplhala nad 100 dolarů za barel. Panují obavy z narušení globálních dodávek energií

Cena severomořské ropy Brent ve čtvrtek poprvé od roku 2014 překročila hranici 100 dolarů za barel. Podle analytiků je to reakce trhu na rozhodnutí Ruska zaútočit na Ukrajinu. Útok prohloubil obavy, že válka v Evropě by mohla narušit globální dodávky energie, uvedla agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy Brent v Severním moři (ilustrační foto)

Těžba ropy Brent v Severním moři (ilustrační foto) | Foto: Nick Smyth / Alamy | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Krátce před 8.00 SEČ vykazovala cena Brentu nárůst o 5,6 procenta na více než 102 dolarů za barel. Předtím se vyšplhala až na 102,48 USD, maximum od září 2014.

Ruští oligarchové za den přišli o miliardy dolarů, ceny akcií snižuje konflikt na Ukrajině

Číst článek

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) vystoupila až na 97,40 dolaru za barel, nejvýše od srpna 2014. Krátce před 8.00 SEČ si WTI připisovala více než pět procent nad 96,90 USD.

Investoři se obávají, že Spojené státy a Evropa uvalí sankce na ruský energetický sektor, což povede k narušení dodávek.

Rusko je druhým největším vývozcem ropy na světě za Saúdskou Arábií. Je zároveň největším světovým vývozcem zemního plynu, upozorňuje BBC.

„Problémem není pouze geopolitické riziko, ale také další omezování dodávek,“ uvedl ekonom Howie Lee ze společnosti OCBC. „Ruské dodávky ropy přes noc zmizí, pokud se stanou terčem sankcí,“ dodal. „A OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) nedokáže těžit tak rychle, aby tento výpadek pokryl,“ upozornil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme