Ceny ropy prudce rostou, jedním z důvodů je zpráva o poklesu zásob v USA

Ceny ropy ve středu výrazně rostou. Může za to zpráva o prudkém poklesu zásob ve Spojených státech a očekávání, že globální poptávka se spolu s rozšířením očkování zvýší.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropné čerpadlo v Texasu

Ropné čerpadlo v Texasu, ilustrační foto | Foto: Jessica Lutz | Zdroj: Reuters

Kolem 19.00 SELČ cena severomořské ropy Brent rostla o 2,7 procenta na 75,58 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala 3,1 procenta a obchodovala se za 72,61 dolaru za barel.

Americký úřad pro energetické informace EIA uvedl, že zásoby ropy v uplynulém týdnu klesly nejníže od září 2019. Pokračují tak v propadu, který začal koncem srpna, kdy hurikán Ida zavřel řadu rafinerií a přerušil těžbu na moři.

Dopad hurikánů

Do Mexického zálivu unikla ropa. V oblasti zasažené hurikánem Ida se vytvořila kilometry dlouhá skvrna

Číst článek

Za týden do 10. září se zásoby ropy snížily o 6,4 milionu barelů na 417,4 milionu barelů. Analytici v anketě agentury Reuters čekali pokles jen o 3,5 milionu barelů.

„Letošní hurikánová sezona má mnohem větší a dlouhodobější dopad na globální ropnou bilanci než v předchozích letech,“ uvedl analytik makléřské firmy PVM Oil Associates Tamás Varga.

Ceny ropy podpořila také Mezinárodní agentura pro energii (IEA), která v úterý uvedla, že rozšíření očkování způsobí oživení poptávky po ropě. V posledních třech měsících globální poptávka po ropě klesala kvůli šíření mutace delta a obnovení pandemických omezení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme