Ropa po pátečním poklesu opět zdražuje, důvodem byly obavy z šíření varianty omikron

Ceny ropy se v pondělí výrazně zvyšují, a zmírňují tak mohutný páteční propad, za kterým stály obavy z nové mutace koronaviru. Ke zdražování ropy také přispívají spekulace, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci by v reakci na novou mutaci viru mohli pozastavit zvyšování těžby.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy Brent v Severním moři (ilustrační foto)

Těžba ropy Brent v Severním moři (ilustrační foto) | Foto: Nick Smyth / Alamy | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Cena severomořské ropy Brent krátce po osmé hodině vykazovala nárůst o 3,8 procenta na 75,49 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 4,6 procenta a prodávala se za 71,26 dolaru za barel.

V pátek se ceny ropy snížily zhruba o deset dolarů na barel, zaznamenaly tak nejprudší pokles od loňského dubna. Brent zlevnil o 11,6 procenta a WTI o 13,1 procenta.

Na trhu navzdory pondělnímu růstu cen přetrvávají obavy, že šíření nové varianty koronaviru by mohlo mít negativní dopad na poptávku po pohonných hmotách. „Viděli jsme určitou korekci, protože páteční propad cen ropy byl přehnaný,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Tacufumi Okoši ze společnosti Nomura Securities.

„Pokud bude trh opět klesat, skupina OPEC+ by mohla pozastavit plánované zvyšování produkce ropy, aby podpořila ceny,“ dodal.

Ceny závislé na mutacích?

Svět už je asijský. Evropa příliš dlouho žila v komfortní zóně, teď se musíme chránit, míní ekonom

Číst článek

Skupina OPEC+, která zahrnuje kartel OPEC a jeho spojence v čele s Ruskem, by měla o své těžební politice rozhodovat ve čtvrtek. Skupina se v červenci dohodla, že bude od srpna každý měsíc zvyšovat denní produkci o 400 000 barelů.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v neděli uvedla, že zatím není jasné, zda nová mutace koronaviru nazvaná omikron je ve srovnání s jinými variantami viru SARS-CoV-2 nakažlivější nebo zda způsobuje závažnější onemocnění.

„Všichni budou sledovat, jakým způsobem omikron ovlivní světovou ekonomiku a poptávku po pohonných hmotách,“ uvedl analytik Hirojuki Kikukawa. V centru pozornosti tento týden podle něj budou i rozhovory o obnovení jaderné dohody mezi Íránem a světovými mocnostmi z roku 2015

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme