Ropa dál zdražuje. Podle analytiků krátkodobě

Barel ropy v noci na dnešek na asijských trzích mírně zdražil. Opět se tak o něco přiblížil hranici 90 dolarů, kterou podle některých expertů ještě letos překoná. A to přesto, že v zimních měsících cena ropy běžně klesá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropná plošina

ropná plošina | Foto: Gaffney Kroese Supply Corp.

Letos ale ozdravení globální ekonomiky, slabší dolar a hlad investorů po komoditách tlačí hodnotu černého zlata vzhůru. A to tempem, které podle některých pozorovatelů připomíná rok 2008, kdy se barel obchodoval na rekordních úrovních.

Poté, co padne, se rychle přiblížíme ke stovce. To alespoň tvrdí analytici jako třeba Darin Newson z Telvent DTN. Podle Vladimíra Štěpána ze společnosti Ena, která se soustředí na energetické poradenství je tento scénář krátkodobě možný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Barel ropy v noci na dnešek na asijských trzích mírně zdražil. Téma pro Vladimíra Štěpána ze společnosti Ena.

„Z dlouhodobého hlediska pro to ale není důvod, jelikož poptávka nenarůstá. Ani OPECu a ani vyspělým spotřebitelským státům nevyhovuje vysoká cena barelu, a tak se dohodli na úrovni 80 dolarů za barel, ke které se za čas vrátí. Krátkodobě nicméně můžeme určité kolísání pozorovat,“ uvedl Štěpán pro Rádio Česko.

Podle Štěpána navíc ze strany OPECu není důvod k navyšování kvót, jelikož nenarůstá poptávka, ale investory spíše zneklidňuje ekonomická situace některých států EU, proto investují více do komodit, což tlačí na jejich výši.

Otázkou je, do jaké míry by s cenou ropy mohly zahýbat výsledky dnes končícího klimatického summitu v mexickém Cancúnu a zda se dá očekávat, že barel opět o něco podraží. Podle Štěpána se tak patrně nestane.

„Hlavní světoví spotřebitelé patrně vyvinou dostatečný tlak potřebný k tomu, aby se cena barelu nezvyšovala. V budoucnu by rovněž k rapidnímu zvýšení cen nemělo dojít. Studie ukazují, že zdrojů ropy je dostatek, a to zejména ve střední Asii,“ řekl Štěpán.

Za zmínku stojí, že IEA zvyšuje odhad globální poptávky po ropě v roce 2011 o 260 tis. barelů denně na 88,8 mil. barelů denně, a to zejména díky spotřebě v Severní Americe a Číně.

Českých motoristů už by se případné zdražení nemuselo tolik dotýkat. Podle Štěpána je v zimních měsících vytvořen na majitele čerpacích stanic spotřebitelský tlak, kdy je poptávka obecně nižší a musejí snižovat marže na úkor zisku.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme