Ceny ropy znovu míří vzhůru. Obavy trhu uklidnil Trumpův tweet o neporušených vztazích s Čínou

Ceny ropy v úterý odpoledne obnovily růst. Nervozitu na trhu ukončil americký prezident Donald Trump prohlášením, že americko-čínská obchodní dohoda zůstává „zcela neporušená“. V 18.10 SELČ cena severomořské ropy Brent stoupla o 0,2 procenta na 43,18 dolaru za barel, když během dne klesla až na 42,21 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila o 0,1 procenta na 40,76 dolaru za barel po propadu až na 39,76 dolaru za barel.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropa, barel ropy (ilustrační foto)

Ropa, barel ropy (ilustrační foto) | Foto: Carsten ten Brink/Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic | Zdroj: Flickr

Trhy znervóznil překvapivý komentář obchodního poradce Bílého domu Petera Navarra. Ten uvedl, že těžce vyjednaná obchodní dohoda mezi USA a Čínou skončila. Trump však později na twitteru ujistil, že dohoda dál funguje.

Americko-čínské vztahy se od začátku pandemie, která se nejprve objevila v Číně a těžce zasáhla Spojené státy, zhoršily. Prezident Trump a jeho vláda opakovaně obvinili Peking z toho, že dostatečně o nemoci neinformoval.

Ceny ropy podpořily také údaje o tom, že rekordní hospodářský pokles v eurozóně se tento měsíc opět zmírnil, protože podniky v regionu obnovují výrobu.

„Při pohledu na sílu fyzického trhu a oživení globální poptávky po ropě si myslíme, že ceny ropy jsou stále na cestě vzhůru,“ uvedla banka SEB.

Na straně nabídky pak těžaři v USA a Kanadě snížili počty vrtných souprav v provozu. To komplikuje případné snahy o zvýšení těžby, a to i v případě zvýšení cen ropy. V USA je nyní v provozu nejméně souprav od června 2009.

Bank of America ve svém výhledu zvýšila odhad vývoje cen ropy pro letošní rok. Nyní očekává, že cena ropy Brent bude v průměru 43,7 dolaru za barel místo původně uváděných 37 dolarů, napsala agentura Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme