Ropa je nyní nejdražší od války v Zálivu

Světové ceny ropy se ženou vzhůru. Už ve čtvrtek se cena severomořské ropy Brent přehoupla poprvé po 13 letech přes úroveň 37 dolarů za barel. Ropa je teď nejdražší od října 1990, kdy za války v Perském zálivu dosáhla její cena 41 dolarů za barel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice

čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Podle hlavní ekonomky Volksbank Markéty Šichtařové se měly ceny benzinu snižovat vlivem změny základní sazby DPH z 22 na 19 procent zhruba o 65 haléřů na litr. Rostoucí ceny ropy ve světě však očekávané snížení cen benzinu u nás zastavilo.

"Důvodem prudkého nárůstu cen ropy v posledních dnech byly tři faktory: za prvé přicházejí zprávy, že zásoby ropy v USA klesají, za druhé trh s ropou je negativně ovlivňován násilnostmi na Středním východě, a konečně velkou roli podle našeho názoru hrají i určité spekulace."

Eskalace násilí na Středním východě však podle Šichtařové plně neospravedlňuje rychlost růstu cen ropy ve světě. Naštěstí pro nás však klesá kurz amerického dolaru, za který se ropa nakupuje, a ceny benzinu by neměly kopírovat raketový růst ceny ropy.

Podle analytika společnosti Colloseum Jiřího Šťastného by se cena litru Naturalu 95 v létě měla pohybovat kolem 26 korun nebo o 50 haléřů více. Pokud ovšem cena ropy dále výrazně neporoste.

Marika Táborská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme