Ropa kvůli nejistotě v Libyi znovu zdražuje

Ceny ropy na světových trzích se po přechodné stabilizaci opět zvyšují. Na jejich růst má vliv výpadek zásobování z Libye a především nervozita kolem toho, v jakém rozsahu se těžba ropy v této arabské zemi skutečně snížila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropovod

Ropovod | Foto: stock exchange

Krátce před sedmou hodinou se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 112,70 dolarů a proti předchozímu závěru v New Yorku se jeho cena zvýšila o více než jedno procento. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate zpevnila skoro o půl procenta na 97 dolarů 70 centů.

Někteří analytici upozorňují, že pokud by se cena ropy dostala nad 120 dolarů a zůstala tam, mohla by začít nepříznivě ovlivňovat globální ekonomiku.

Libye je dvanáctým největším vývozcem ropy na světě. Denně exportuje asi 1,5 milionu barelů ropy. Trhy se obávají, aby se nepokoje nešířily do dalších zemí jako je Saúdská Arábie nebo Írán.

Zdenka Turková, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme