Ropa po historickém propadu cen prudce zdražuje v reakci na slabý růst zásob v USA

Ropa prudce zdražuje v reakci na nečekaně slabý růst zásob ve Spojených státech. Směrem nahoru jí pomáhá také naděje na lepší poptávku, protože některé evropské země a americká města už uvolňují nařízení přijatá v důsledku šíření nákazy koronavirem.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn/New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropné pole v Iráku

Ropné pole v Iráku | Zdroj: Reuters

Kolem 17.30 SELČ přidávala cena severomořské ropy Brent 11,7 procenta na 22,86 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zpevňovala dokonce o 32,2 procenta na 16,31 dolaru za barel. WTI v předchozích dvou dnech odepsala 27 procent a minulý týden se vůbec poprvé v historii dostala do minusu.

Cena lehké ropy v USA klesla za den o 306 procent, prodávající za ni musí ještě zaplatit

Číst článek

Podle údajů amerického ropného institutu API se ropné zásoby v USA v týdnu do 24. dubna zvýšily o deset milionů barelů na 510 milionů barelů. Analytici očekávali, že zásoby vzrostou o 10,6 milionu barelů.

Ještě příznivější vývoj pak vykázaly americké zásoby benzínu. Ty podle API o 1,1 milionu barelů klesly, zatímco analytici odhadovali jejich nárůst o 2,5 milionu barelů.

Ceny ropy se v uplynulých dnech a týdnech ocitly pod tlakem, protože celosvětová poptávka po pohonných hmotách v důsledku šíření koronaviru klesla zhruba o 30 procent, připomněla agentura Reuters. Energetické firmy ve Spojených státech, které jsou největším producentem ropy na světě, se potýkají s nedostatkem kapacit pro skladování ropy.

Tamější producenti, kteří těží ropu z břidlic, proto snižují produkci. Na trh se dostává méně ropy také díky dohodě hlavních producentských států, které se v polovině dubna rozhodly snížit dodávky o téměř deset milionů barelů denně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme