Ropa je nejdražší od roku 2014, Brent přesáhl 88 dolarů za barel. Dodávky zasáhl i požár v Turecku

Ceny ropy se čtvrtým dnem zvyšují a surovina je teď nejdražší od roku 2014. K růstu její ceny přispívá i přerušení dodávek v turecko-iráckém ropovodu v důsledku požáru, který zvýšil obavy z už tak napjatého krátkodobého výhledu dodávek, uvedla agentura Reuters.

Londýn/New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceny ropy kvůli obavám o poptávku prudce klesají

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve středu zvýšila odhad poptávky po ropě na loňský a letošní rok o 200 000 barelů denně (ilustrační foto) | Foto: Brendan McDermid | Zdroj: Reuters

Kolem 16.30 SEČ vykazovala severomořská ropa Brent růst téměř o jedno procento na 88,35 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si pak ve stejnou dobu připisovala 1,3 procenta a prodávala se za 86,55 dolaru za barel.

Těžba ropy v Rusku se vymanila z pandemického útlumu. Narostla o dvě procenta

Číst článek

Tok v exportním ropovodu z Kirkúku, který přepravuje ropu ze severu Iráku do tureckého přístavu Ceyhan, už se obnovil. Požár v potrubí v části procházející jihotureckou provincii Kahramanmaraş způsobil výbuch.

Podle zdroje agentury Reuters jej zapříčinil pád elektrického stožáru, nikoli útok. Irák je druhým největším producentem v Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Vyšší poptávka

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve středu zvýšila odhad poptávky po ropě na loňský a letošní rok o 200 000 barelů denně.

Učinila tak proto, že globální trhy s ropou jsou podle ní napjatější, než se původně předpokládalo. Nová koronavirová varianta omikron totiž poptávku zasáhla méně, zatímco dodávky jsou kvůli omezení těžby v některých místech celkově slabší.

Představitelé kartelu OPEC agentuře Reuters řekli, že růst cen ropy může v příštích měsících kvůli sílící poptávce a omezené přepravní kapacitě pokračovat. Cena by podle nich mohla přesáhnout i 100 dolarů za barel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme